Halottak napja

Idén a halottak napi ünnepkör több napra oszlik, így várhatóan a temetőkben a legforgalmasabb napok október 30., péntek, október 31., szombat és november 1., vasárnap lesznek – tájékoztatott a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI). A Rákospalotai temetőben november 1-jén délután 1 órakor tartják a halottak napi megemlékezést.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A sírkertek október 30-tól november 2-ig reggel 7-től este 8 óráig tartanak nyitva. A szokásos nyitvatartási rend november 3-tól visszaáll, akkortól reggel fél 8-tól délután 5 óráig látogathatók a temetők.
Az ünnepekre való tekintettel a temetések október 29-től november 2-ig szünetelnek. A temetőkben október 31-én és november 1-jén ügyeletet tart a BTI, az ügyfélszolgálati irodák reggel 8 és délután 6 óra között tartanak nyitva, ekkor a sírhelyek újraváltására is lehetőség lesz.
Megváltozik a forgalmi rend, a sírkertekbe október 30-tól november 1-jéig tilos lesz gépjárművel behajtani, ez alól az Újköztemető és a Fiumei úti sírkert a kivétel.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az EU-országokban érvényes mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkező temetőlátogatót szállító gépjárművet időkorlátozás nélkül beengedik a temetőkbe, abban az esetben, ha ezt a temetői gyalogosforgalom sűrűsége megengedi.
Rendkívül indokolt esetben a temető vezetője vagy megbízottja a nagyon idős, illetve járóképtelen, de mozgáskorlátozott igazolvánnyal nem rendelkező személyt szállító gépkocsit október 30-tól november 1-jéig beengedheti a temetőbe. A mozgáskorlátozott és nehezen mozgó látogatókat arra kérik, hogy ezeken a napokon lehetőség szerint reggel 7 és dél között keressék fel a temetőket!
A közlekedés zavartalansága érdekében a sírkertekben megerősített rendészeti szolgáltatást biztosít a BTI, illetve a kerületi rendőrök, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon.

Comments are closed.