Halottak napja – Változik a közösségi közlekedés

Változik a fővárosi közösségi közlekedés a közelgő mindenszentek és halottak napja miatt: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) október 27-én rendkívüli járatokat indít, emellett sűrűbben és nagyobb kapacitással közlekedő járatokkal segíti a temetők gyorsabb, kényelmesebb megközelítését. A Rákospalotai Temetőnél október 28-án (pénteken) 7 órától november 2-án (szerdán) 20 óráig tilos megállni a Zala György utcában. A temető a 130-as, a 196-os, a 196A, a 224-es és a 231-es autóbusszal közelíthető meg.

A közlemény szerint a Rákoskeresztúri új köztemetőhöz és a Fiumei úti sírkerthez 28B jelzéssel új, ideiglenes villamosjárat indul, a Farkasréti temető felé pedig a 8B busz is segíti az eljutást. A Megyeri temető elérését a 30B, az Erzsébeti temetőét a 36B, a Rákoskeresztúri új köztemetőét a 68B, a Csepeli temetőét a 38B, a Budafoki temetőét a 158B, az Óbudai temetőét pedig a 218B jelzésű rendkívüli buszjárat segíti.
A 38B, a 158B és a 218B jelzésű buszjáratokon elsőajtós felszállási rend lesz érvényben, azaz a buszon a járművezetők ellenőrzik a felszállás előtt, hogy az utasnak van-e érvényes jegye vagy bérlete.
A Rákoskeresztúri új köztemető környékén szombaton 0 órától a jövő kedden 24 óráig ideiglenes forgalmi rend lesz érvényben, gépjárművel a temetőt csak a Maglódi út és a Felsőcsatári út felől lehet megközelíteni. Szintén ideiglenes forgalmi rend lesz érvényes a Pesterzsébeti temetőnél. A farkasréti, a Rákospalotai és a kispesti temetőnél megállási tilalmat vezetnek be, míg a budafoki és megyeri temetőnél feloldják a megállási tilalmat.
A négynapos hétvégén, október 29-étől november 1-jén zárásig gépjárművel csak a Rákoskeresztúri új köztemetőbe és a Fiumei úti Nemzeti Sírkertbe lehet behajtani. A többi temetőben tilos az autóforgalom, azokba csak a mozgáskorlátozottak hajthatnak be.
Október 31-én (hétfőn) a nappali járatok a szombati, november 1-jén (kedden) a munkaszüneti napi, illetve ünnepnapi menetrend szerint közlekednek.
November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a pedig a halottak napja a keresztény világban. A mindenszentek ünnepe Magyarországon 2000-ben, fél évszázad elteltével lett ismét munkaszüneti nap.

Comments are closed.