Haladni nyáron az M7-esen?

Itt a nyár, a szabadságra indulók két népszerű úti célja a Balaton és Horvátország. Az a közös bennük, hogy mindkettő az M7-esen közelíthető meg leggyorsabban, az autópálya azonban sokszor rémálom. Vannak azonban olyan időszakok, amikor könnyebb a közlekedés. Erről adott ki a Magyar Közút Nonprofit Zrt. egy hasznos tanácsokból álló összefoglalót.

Az autópálya üzemeltetője szerint a legtöbben Budapestről pénteken 14 és 20 óra között, míg szombaton 8 és 13 óra között indulnak el. Visszafelé vasárnap 12 órától egészen az esti órákig telítettek a sávok; a legtöbben 17–18 óra körül kelnek útra, de sokszor még 22 órakor is erős a forgalom. A hétfő reggel sem a legszerencsésebb a hazaindulásra, hiszen ilyenkor a kamionstop után a teherforgalom is megnő. A társaság azt javasolja, ezekben az időpontokban kerüljük el az autópályát.

Ha mégis útnak indultunk, és erős forgalmat tapasztalunk, netán egy baleset lassítja a közlekedést, vegyük igénybe az M6-os autópályát, amelyről több csomópontnál is vissza lehet jutni az M7-es autópályára, például a 62-es, 64-es főutakon. A Balaton északi partjára tartók Székesfehérvártól a 8-as főutat is használhatják.

A Magyar Közút kiemeli: az M7-es autópálya Székesfehérvártól Budapestig háromsávos, de a külső sávot alig-alig használják az autósok, pedig ezzel csökkenteni lehetne a nagyobb torlódásokat. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten jobbra tartási kötelezettség van, erre sűrűn kihelyezett táblák is felhívják a figyelmet. Ha ezt betartják az autósok, akkor az autópálya kapacitása sokkal egyenletesebb lesz, így a torlódások nagysága is érdemben mérsékelhető.

Comments are closed.