Hableány az iskolapadban

Az uszonyos úszás magyar szempontból az egyik legeredményesebb nem olimpiai sportág. A búvárúszásnak ezt a medencés válfaját a látványossága miatt a sportág Forma–1-ének is szokták nevezni. Tóth Zsófia Zsanett, a Kovács Pál Gimnázium 11. évfolyamos diákja még csak egy éve ismerkedett meg az uszonyos úszással, ám az azonnal rabul ejtette őt.

Fotó: Nagy Botond

Fotó: Nagy Botond

– Salgótarjánban kezdtem, majd 2011-től a BVSC-ben úsztam, ahol Nagy Péter irányította az edzéseimet. Nem voltam kiemelkedő úszó, de 50 méter gyorson és pillangón is vezettem a korosztályos ranglistát, és több érmet szereztem az országos és a nemzetközi versenyeken – mondta az úszó.
Zsófi 12 év után belefáradt a hagyományos úszásba. Hozzá kell tenni, hogy mivel Salgótarjánban él, naponta ingázik a főváros és a nógrádi megyeszékhely között. Ahhoz, hogy a reggel 6 órás edzésre odaérjen, a 4.35-ös busszal indult, de így is tíz perccel a többiek után ugrott csak a medencébe.
– Először a vízilabdával kacérkodtam, de azt túl keménynek találtam. Ekkor javasolta egy volt úszótársam az uszonyos úszást, amelyet aztán Gyöngyösön kipróbáltam, és amely valóban rabul ejtett – meséli Zsófi.
Tóth Zsófia Zsanett az uszonyos gyors­úszásba (különálló, kisméretű uszonyokkal), az uszonyos felszíni úszásba (nehéz, tömör páros uszony) és a palack nélküli búvárúszásba (egy levegővel kell az 50 méteres medencét átúszni) is belekóstolt, s mivel mindhárom úszásnemben jól érezte magát, nem bánta meg, hogy sportágat váltott.
– Már sikerélményeim is voltak, több versenyen is érmeket nyertem – büszkélkedik a sportoló. – A célom, hogy minél gyorsabban fejlődjek, illetve, hogy a suli után edzői képesítést szerezzek, és a szülővárosomban, Salgótarjánban is meghonosítsam az uszonyos úszást.

Comments are closed.