Ha zöld a rendszámunk, kell az érintésvédelmi vizsgálat a műszaki vizsgához

Egyre népszerűbbek hazánkban a zöld rendszámos autók, számuk nemsokára meghaladja a tízezret. Akár külföldről behozott vagy használtan, magyar rendszámmal itthon vett, árammal tölthető autóról beszélünk, tudni kell, hogy a vizsgáztatásának van egy fontos feltétele – járt utána a ­vezess.hu.

Hiába az időpontkérés a műszaki vizsgára, ha a zöld rendszámos autó tulajdonosa nem viszi magával az úgynevezett érintésvédelmi vizsgálatot igazoló okmányt, nem fogják levizsgáztatni a kocsiját. Ez, bár talán nem sokan tudják, nem új keletű feltétel. Régi gyakorlat ugyanis, hogy azokat a járműveket, amelyekben erős­áramű berendezés működik külső csatlakozókábel használata mellett, bizonyos időközönként el kell vinni érintésvédelmi vizsgálatra. Ilyen járművek közé tartoznak a lakóautók, lakó- és hűtőkocsik mellett az elektromos autók és a plug-in hibridek is.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A körülbelül 15-20 perces vizsgálat során a szakemberek a töltőkábelek és csatlakozók állapotát ellenőrzik, az ára pedig – a vezess.hu által megkérdezett szakember szerint – alku kérdése. Általában 15-20 ezer forint körül mozog, de függ attól is, hogy egyszerre hány autót visznek hozzá.

Hazánkban az elmúlt 3 évben ugrásszerűen megnőtt a zöld rendszámmal rendelkező autók száma. A Belügyminisztérium adatai szerint, míg 2016-ban alig több mint ezret állítottak forgalomba, egy évvel később már újabb 2611-et, 2018-ban pedig 5 ezernél is többet. Így tavaly novemberben már majdnem 8 és félezer ilyen autó közlekedett a magyar utakon.

Comments are closed.