Ha támad a kánikula, fagyi helyett együnk joghurtot és gyümölcsöt

Forró nyári napokon egyre többet nyúlunk a jégkrémes dobozhoz, pedig nem csak a fagylat és a hűs italok hozhatnak enyhülést, egyes ételek is jótékony hatással vannak szervezetünkre.

Kánikula idején érdemes kerülnünk a zsíros ételek fogyasztását, mivel a fehérjék hozzájárulnak a hőségérzet fokozásához, valamint hosszabb ideig tart megemésztenünk ezeket az ételeket. Részesítsük előnyben a gyümölcsöket, joghurtokat, nyers zöldségeket, a kávé és az alkohol helyett pedig igyunk bőségesen ásványvizet, teát – javasolják a szakemberek. Folyadékpótlásra jó megoldás lehet egy könnyű hideg leves is. Mi, magyarok előszeretettel fogyasztunk különféle gyümölcsleveseket, azonban érdemes kísérletezni a nemzetközi konyha remekeivel is. A szlávok joghurtos uborkalevese vagy a spanyol gazpacho otthon is hamar elkészíthető.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A trópusi országokban, Afrikában és Dél-Amerikában a nagy melegben a fűszeres, csípős ételekre esküsznek. A joghurtitalokat, turmixokat meg lehet bolondítani egy kis fűszerrel, a menta, a citromfű, a petrezselyem ugyanis kiváló hőségcsillapító. A saláták egyre nagyobb teret hódítanak a hazai gasztronómiában, nyáron különösen jó megoldás különféle zöldségekből nyersen, illetve minél lágyabb hőkezelési eljárással készíteni egy remek egytálételt.
Az idénygyümölcsök pedig nemcsak zamatosak, hanem táplálóak is, görögdinnye nélkül nem múlhat el nyár. A gabonákat sem kell hanyagolni ilyentájt, a zab- vagy árpapehelyből friss gyümölcsökkel kiváló desszert készíthető. Húsok közül a szárnyasokat és a halakat válasszuk, és inkább párolással készítsük a fogásokat. Hőségben azonban az a legfontosabb szabály, hogy oda kell figyelni az ételek előkészítésére, kezelésére, tárolására.

Comments are closed.