Ha rossz a vérkép 

Bizonyos kor elérése után egyre gyakrabban fordul elő, hogy egy széles körű rutin laborvizsgálat eredményét nézve csillagozott értékekkel találkozunk. Általában a vércukor, a húgysav, a koleszterin, illetve a triglicerid szintje emelkedik. Sorozatunkban annak járunk utána, hogy az egyes eltéréseket hogyan segíthetjük ismét a normál vagy ahhoz közeli értékhez hozni az étrend megváltoztatásával.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Az első és legfontosabb, hogy minden évben csináltassunk állapotfelmérést, így ha valami gond van a vérképpel, arra minél hamarabb fény tud derülni, és a szakemberek annál hatékonyabban tudnak javítani a helyzeten – szögezi le Szabó Krisztina, a XV. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézményének dietetikusa.

Ha magas a vércukorszintünk, mindenképpen kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, csakúgy, mint a mézet, a barna és a nádcukrot. A tiltott termékek körébe tartoznak a cukorral ízesített szénsavas üdítőitalok is (helyettük igyunk édesítőszerrel készült zero/light termékeket), valamint a gyümölcslevek, amelyek hozzáadott cukrot ugyan nem tartalmaznak, viszont gyümölcscukrot igen. További részletek az Életképek 22. számában olvashatók.

Comments are closed.