Ha csúszik az út

– A tél közeledtével egyre gyakrabban kell azzal számolnunk, hogy csúszós utakon vezetünk. A kezdő autósoknak ilyenkor érdemes pluszórákat venni vagy tapasztalt autósokkal gyakorolni, de a rutinos vezetőknek is fel kell készülniük a veszélyhelyzetekre – hívta fel a figyelmet Czebe Sándor, a Safedrive Kft. biztonságtechnikai trénere.

– Bár a lefagyott úton történő vezetéskor a reflexeinkre is szükség lehet, a baleset elkerülése nem elsősorban a gyorsaságon múlik, hanem a vészhelyzetek tudatos elkerülésén. Éppen ezért a téli útviszonyok mellett az egyik legfontosabb teendő a megfelelő követési távolság betartása. Az általában ajánlott 2-3 másodpercet ilyenkor kötelező tartani, nagyon síkos úton pedig ennél többre is szükség van a megálláshoz – hívja fel a figyelmet a szakember.
A rutinos vezetőknek is érdemes az első fagyoknál forgalommentes helyen gyakorolni az indítást és a megállást.
– Az indulás nagyon finom gázadással, óvatosan történjen. Ha a kerekek kipörögnek, váltsunk nagyobb sebességfokozatba, ezzel csökkentve a rájuk gyakorolt erőt. Amennyiben pedig a gumik elkaparnak, és ezért az autó elakad, alapjáraton, a kuplungot finoman nyomogatva próbáljuk kimozdítani a járművet a helyéről – magyarázza Czebe Sándor.
Csúszós úton a kanyarodásra is nagyon kell figyelni. Célszerű az egyenes szakaszon visszaváltani a sebességet, ezután fékezni, lelassítani a kanyarodási sebességre. Mindeközben a kuplungot nagyon finoman, óvatosan kezeljük.

Comments are closed.