Gyulai Líviusz alkotásaiból nyílt kiállítás a Műcsarnokban

Valóra vált képzelet címmel Gyulai Líviusz grafikusművész, a XV. került díszpolgára munkásságát mutatják be a Műcsarnok december elején nyílt kiállítása.

Gyulai Líviuszt a művészettörténészek az úgynevezett nagy grafikus generációhoz szokták sorolni: Kondor Béla, Würtz Ádám, Hincz Gyula, Reich Károly és Rékassy Csaba mellett ő volt a “legkisebb fiú” – emlékezett az idén elhunyt művészre, a XV. kerület díszpolgárára a kiállítás sajtóbemutatóján Orosz István kurátor.

A tárlat bejáratánál Gyulai Líviusz egyik legismertebb munkája, a Kecske rinocérosszal című litográfia nagy méretű reprodukciója fogadja a Műcsarnok Kamaratermébe belépőket, bent pedig egy másik közismert alkotása, Az öreg Casanova című litográf tollrajz kapott kiemelt helyet.

Orosz István hangsúlyozta: Gyulai Líviusz munkássága a grafikai technikák és művészeti stílusok széles tárházát vonultatja fel, így a kiállítás egyfajta bevezetést nyújt a grafika műfajába is. Két linómetszet elé a nyomódúcokat, külön vitrinekbe pedig a grafikus munkaeszközeit is elhelyezték, de a bemutatott anyagban helyet kaptak többek között rézkarcok, litográfiák és eredeti tollrajzok is.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Gyulai Líviuszt sokan könyvillusztrátorként ismerték meg Weöres Sándor hetvenes években megjelent, nagy sikerű Psyché kötetével, és mivel a grafikus később még számos könyvet illusztrált – ezekből a kiállítás is bemutat egy válogatást –, máig a legtöbben így találkoztak Gyulai munkáival – írja az MTI.

Az autonóm képzőművész és az illusztrátor mellett a tárlat megidézi az animátor Gyulai Líviuszt is, akinek több animációs filmjét is megtekintheti a közönség.

A kiállítás megnyítóján részt vett Németh Angéla XV. kerületi polgármester és Hajdu László országgyűlési képviselő is.

Gyulai Líviusz  alkotásai 2022. február 20-ig látogathatóak a Műcsarnokban.

Comments are closed.