Gyűjtőpontos lomtalanítás

Idén a koronavírus-járvány miatt gyűjtőpontos lomtalanítás lesz kerületünkben október 13–21-e között. Az egészségügyi helyzetre tekintettel előzetes időpont-regisztrációhoz és mennyiségi korláthoz kötött – közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit (FKF) Zrt.
A három hónapos rendkívüli jár­vány­ügyi helyzet miatt Budapesten 61 nap, azaz 61 körzet lomtalanítását halasztották el, ami az összes éves lomtalanítási nap mintegy harmada. Az év során rendelkezésre álló, a szolgáltatás teljesítésére használható napok száma ugyanis függ az időjárás adottságaitól, az év végi ünnepek időszaki korlátozó tényezőitől és a munkavégzésre vonatkozó jogszabályi korlátoktól. Az elhalasztott napokat ezért a szoros éves lomtalanítási programba idén már nem lehet változtatás nélkül beilleszteni.
A FKF Zrt. jelezte, hogy az elhalasztott kerületi lomtalanítást az önkormányzat kérésére soron kívül, az elsők között fogják a 2021. év elején a megszokott módon elvégezni.

Archív fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

A lomtalanítást – mivel azt a járványhelyzet miatt a tervezett időpontban a közegészségügyi kockázat miatt idén nem lehetett megtartani – ebben az évben kombinált rendszerben, gyűjtőpontos módszerrel végzi el az FKF Zrt.
Az önkormányzat kérésére a társaság a korábban hírlevélben már meghirdetett helyszín helyett a kerületben már meglévő két hulladékudvarban biztosít kijelölt gyűjtőpontot, amelyek október 13–21-e között 9 napon át üzemel, amely időszak egy hétvégét is magába foglal annak érdekében, hogy a kerületi lakosok a szolgáltatás igénybevételét a heti időbeosztásukhoz tudják igazítani.

 

A kijelölt kerületi gyűjtőpontok:

• Károlyi Sándor utca 166. (Szemléletformáló és Újrahasználati Központ)

• Zsókavár utca 67. (Lakossági hulladékudvar)

Nyitvatartás: október 13–21. között mindennap 9-től 18 óráig. Előzetes regisztráció és időpontfoglalás: október 6-tól tehető meg a www.fkf.hu oldalon vagy a 06 80 353 353 telefonszámon.

Építési és bontási hulladék leadása

A lakásfelújítások során keletkező építési és bontási törmelék külön előzetes regisztráció és időpontfoglalás alapján kizárólag a Károlyi Sándor utca 166. szám alatt adható le.

A gyűjtőpontok igénybevételeinek szabályai:
A gyűjtőpontos lomtalanítás az egészségügyi helyzetre tekintettel előzetes időpont-regisztrációhoz és mennyiségi korláthoz kötött; ezzel kívánják elérni a beszállítások egyenletes időbeli elosztását a lakosság egészségének védelme és az ügyfelek folyamatos és zökkenőmentes kiszolgálása érdekében.
Egy háztartás 2 köbméter lomhulladékot szállíthat be, amely mennyiséget az érkezéskor ellenőrzik és a leadó lakcímére regisztrálják.
A kijelölt gyűjtőpontot kizárólag a XV. kerületi lakosok vehetik igénybe, amit lakcímkártya és ugyanazon személy nevére szóló személyigazolvány bemutatásával kell igazolni. (Akadályoztatottság esetén jogosult által kiállított, tanúk által hitelesített meghatalmazást elfogadnak.)
A gyűjtőponton kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék (ami méretei miatt nem rakható a hulladékgyűjtő tartályba, például elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) adható le.
A lomnak nem minősülő hulladékféleségek átvételét megtagadják. Így egyéb anyagfajták, mint háztartási hulladék, szelektíven gyűjthető csomagolási hulladék (papír, műanyag, fém, üveg), építési és bontási törmelék (mosdókagyló, fürdőkád, csempe és törmeléke, használt nyílászárók), sitt, föld, síküveg, zöldhulladék, textil, ipari vagy szolgáltatási tevékenységből származó hulladék leadására nincs lehetőség még zsákolt vagy kötegelt formában sem.
Kérik, hogy a kapott időpontra pontosan érkezzenek és a mennyiségi korlátozásra vonatkozó, valamint egyéb előírásokat tartsák be.
Az idei, kombinált rendszerben, gyűjtőpontos módszerrel történő lomtalanításnak számos előnye van. A szokásostól eltérően nem egyetlen este, hanem több mint egy teljes hét áll a lakosok rendelkezésére, hogy megváljanak lomjaiktól. Tiszta és rendezett marad a lakókörnyezet, hiszen így közegészségügyi kockázatot jelentő, nem megfelelő minőségű hulladék semmiképp sem kerülhet az utcára. Ráadásul megszűnnek a közismert illegális kísérőjelenségek, például a guberálás.
A kijelölt időszakot követően mind a két hulladékudvar a már megszokottak szerinti szolgáltatásaival áll a budapesti lakosság rendelkezésére.
A fent leírtak mellett minden környezettudatos lakosnak lehetősége van, hogy a feleslegessé vált, de más számára még használható (eredeti funkcióját betöltő, nem szennyezett), nem hálózati árammal működő tárgyaikat, bútoraikat nyitvatartási időben ingyenesen leadják a Károlyi Sándor utca 166. szám alatti Szemléletformáló és Újrahasználati Központban.
Az átmeneti jelleggel kidolgozott kompenzációs szolgáltatási csomag, amely július 6. óta vehető igénybe a kerületi lakosok részére, a lomtalanítás fenti módszerrel való kivitelezése mellett, továbbra is rendelkezésre áll az év végéig.
Az idei évre kidolgozott gyűjtőpontos módszerrel, valamint a kompenzációs csomaggal kapcsolatos valamennyi információ megtalálható a http://www.fkf.hu címen.
A szolgáltató arra is hívta fel a figyelmet, hogy közterületen engedély nélkül települési hulladék elhelyezése vagy nem a kijelölt helyen történő lerakása szabálysértésnek minősül, amelynek büntetése 150 000 forintig terjedhet. A fenti szabálysértést elkövetőkkel szemben az illetékes hatóságok jogosultak intézkedni. Az ezzel kapcsolatos bejelentés a kerületi közterület-felügyeletnél tehető.

Comments are closed.