Gyorsétteremben egészségesen

Nem a világ vége, ha valamelyik fast food étteremben kell elköltenünk az ebédünket/vacsoránkat. Csak annyira figyeljünk, hogy ne veszítsük el a kontrollt a magas vagy extrém magas kalóriatartalmú, ínycsiklandozóan tálalt fogásokat látva. Bár a nagy energiasűrűségű ételek nagyobb választékban vannak a kínálatban, azért a legtöbb étteremben találunk alternatívát.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Fontos, hogy tartalmazzon zöldségfélét a menü, a legjobb, ha a salátaféléknél nézelődünk. Ha szendvicset választunk, ne koronázzuk meg rendelésünket a magas kalóriatartalmú és telítőértékű, ezzel szemben csekély vitamin- és ásványianyag-tartalmú sült burgonyával, válasszunk mellé inkább salátát – tanácsolja Szabó Krisztina, a XV. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézményének dietetikusa.
Jó tudni, hogy míg egy kisadag sült burgonya energiatartalma 200 kalória körül mozog, egy kisadag salátáé legfeljebb 50.
A szakember szerint alkalmanként belefér egy-egy desszert, rántott szelet, sajt vagy hagymakarika is az ember életébe, de tartózkodjunk a túlzásoktól és legyünk körültekintőek. Azaz ha egyik alkalommal például sült krumplit választunk, a fagyit hagyjuk ki.
Húsok esetében kerüljük a magas zsírtartalmú, kiváltképp a bő olajban sült, panírozott változatokat, sokkal jobban járunk a grillezett húst tartalmazó szendvicsekkel, a legjobb pedig, ha valamilyen tortillába csomagolt változat mellett döntünk. Desszertekből sajnos nincs bőséges választék az egészséges változatokat illetően, jellemzően magas cukor- és zsírtartalmú sütemények szerepelnek az étlapon. Szomjunk oltására természetesen a legjobb, ha vizet vásárolunk, esetleg energia- és cukormentes üdítőitalokat, néha-néha pedig a gyümölcslé is belefér.

Comments are closed.