Gyógyszerek és vezetés

Az alkoholfogyasztáshoz hasonlóan egyes gyógyszerek is rontják a reakcióidőt, ráadásul nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a nagy meleg felgyorsítja a medicinákban lévő hatóanyagok kiválasztását. Mindezt úgy, hogy a kánikula amúgy is újabb és újabb megpróbáltatások elé állítja a szervezetet. Éppen ezért nem mindegy, milyen gyógyszert és mikor szedünk be.

– Először is egy fontos szabály a szabadságra autóval indulóknak: bár az autózás hozzájárul a szabadság- és függetlenség­érzethez, hosszabb autókirándulás esetén gyakran – óránként, másfél óránként – álljunk meg, szálljunk ki a kocsiból, mozogjunk – hívja fel a figyelmet Hernádi Zsuzsa, a Safedrive Kft. ügyvezetője.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Ha indulás előtt vagy menet közben gyógyszert kell bevennünk, a házi patikából csak olyan tablettákat válasszunk, amik nem befolyásolják koncentrációt és a helyzetfelismerési képességünket. Ha új, a szervezetünk számára addig ismeretlen gyógyszerek szedésére kényszerülünk, annak várható mellékhatásai felől tájékozódjunk, ne vezetés közben derüljön ki, hogy a mellékhatások miatt lankad a figyelmünk, lassulnak a ref­lexeink.
A nyár sokak számára együtt jár az allergiával. Tudni kell, hogy az allergia elleni gyógyszerek általában nyugtató hatásúak, ezért ezek szedését mindig meg kell beszélni a háziorvossal, illetve el kell olvasni a betegtájékoztatóban a mellékhatásait. Ha a dokumentum fáradtság, figyelmetlenség vagy más, vezetés közben fellépő veszélyes mellékhatásra, utóhatásra figyelmeztet, akkor vezetés előtt vagy közben ezek használata szigorúan tilos.

Comments are closed.