Gyógyító érintés időskorban is

Gyógyítani sokféleképpen lehet, de van egy varázslatos szakma, mely mindent megtesz az egészség megőrzéséért vagy visszaszerzéséért. Lehet, hogy először viccesen hangzik, de a masszőrök (vagy ha nőkről van szó, masszőzök) kézrátétellel gyógyítanak.

Illusztráció

Illusztráció

Legtöbbször akkor keressük fel a masszőrt, ha egy rossz mozdulat miatt „beáll” a nyakunk vagy mozdulni sem tudunk a derékfájástól. Pedig Gellérfi Ágnes gyógymasszőr szerint érdemes megelőzésként eljárni szakemberhez, ugyanis amikor kialakul egy súlyosabb mozgásszervi megbetegedés, már nehezebb helyrehozni a bajt. A masszőr szerint a gyógymasszázs nagyon jó kiegészítő kezelés lehet az orvos és más egészségügyi szakemberek munkája mellett, de mielőtt elkezdjük, őszintén kell válaszolni a feltett kérdésekre.

Idősebbek esetén nagyon fontos, hogy van-e kezeletlen magasvérnyomás-betegsége, mivel testmasszázskor megemelkedik a vérnyomás, figyelni kell, érez-e a vendég szédülést, gyengeséget. A szenior korosztálynál a csontritkulás is befolyásolhatja a masszírozást, sokkal jobban oda kell figyelni az érintés intenzitására. Kezelés előtt fontos beszámolni a rendszeresen szedett gyógyszerekről, mert ezek is okozhatják a masszázs ellenjavallatát. További részletek az Életképek 13. számában olvashatók.

Comments are closed.