Gyerek tűzoltóból lánglovag

Sokszor tudósítottunk már a kerületi diákok katasztrófavédelmi versenyéről, és felmerül a kérdés, vajon mit kezdenek majd a fiatalok a versenyen szerzett tudással? A legutóbbi alkalommal a versenyen a segítő hivatásos tűzoltók között ismerős arcra bukkantunk. Tóth Bence a László Gyula-sulival 11 alkalommal vett részt a kerületi katasztrófavédelmi versenyeken, majd az érettségit követően hivatásos tűzoltó lett.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotók: XV Média, Vargosz

– Egyenes út vezetett a katasztrófavédelmi csapatból a katasztrófavédelem állományába?
– Már kisgyerekkoromban is tűzoltó akartam lenni. Akkoriban az Erdőkerülő utcában laktunk, és az ablakunk a mezőre nézett, ahol gyakran avartüzet oltottak a tűzoltók. Még olyan is volt, hogy átadták a sugárcsövet a kezembe, amikor látták, mennyire érdeklődöm a munkájuk iránt. Aztán ez a vágyam idősebb koromban is megmaradt. A katasztrófavédelmi csapatba is emiatt akartam bekerülni. Az ott elért sikerek pedig újabb lökést adtak afelé, hogy ezt a pályát válasszam.

_img_8284
– Olyannyira, hogy már a szabadidődben is tűzoltó vagy?
– Még középiskolás koromban jelentkeztem a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesülethez, ahol rengeteget tanultam. Az pedig, hogy már diákként is ilyen behatóan foglalkoztam a katasztrófavédelemmel, a tűzoltósághoz való felvételemkor is jó ajánlólevélnek számított. Körülbelül kétszáz jelentkező közül kerültem a tizenöt felvételt nyerő közé, amihez jelentősen hozzájárult a katasztrófavédelmi múltam.
– Hivatásos tűzoltóként a IX. kerületi parancsnokságra kerültél. Volt már részed nagyobb tűz oltásában?
– Hivatásos tűzoltóként még nem, de az is igaz, hogy ebben a minőségben sokkal szabályozottabb a vezénylésünk, mint önkéntes tűzoltóként. Ez utóbbiként azonban számos nagy bevetésen túl vagyok már, például részt vettem a kínai piac oltásában is, ami másfél napig tartott, de ott voltam a Kodály köröndi ház oltásánál is, ami az utóbbi évek egyik legnagyobb fővárosi tüze volt.

Comments are closed.