Gyaloglással gyorsítani

– A gyakorlott futók emberi gyarlóságnak, gyengeségnek tartják és az edzetlenségnek tudják be a futás gyaloglással való megszakítását. Pedig a futás felváltása sétával kifejezetten hasznos, hiszen hozzájárul ahhoz, hogy gyorsabban és jobban fussunk – tudtuk meg Szakács Olivér fitneszedzőtől. A beiktatott szünetek ugyanis csökkentik az izmokra, ízületekre és inakra nehezedő nyomást, a pulzust, továbbá a levegővételek számát.
– Érdemes időnként gyalogolni azoknak, akik hosszú távú futás után nagyon elfáradnak, nehéznek érzik lábukat. Akik ezt tapasztalják, a következő edzéskor már vezessék be, hogy minden – vagy minden második – kilométer után 30-60 másodperces gyaloglással váltják fel a futást – tanácsolja a szakember.
Szintén hosszabb futásnál fontos a frissítés, amikor edzés közben eszünk-iszunk egy keveset. Ilyenkor is tartsunk pihenőt, biztonságosabb és egyszerűbb is gyaloglás közben belekortyolni a kulacsba vagy elmajszolni egy energiaszeletet, majd újult erővel folytatni a futást.
Emelkedőn felfelé is érdemes lelassítani. Igaz, hogy így nem érünk fel olyan gyorsan a csúcsra, viszont elkerülhetjük az izomgörcsöt és a pulzus egekbe való emelkedését. Az idő miatt pedig nem kell aggódni, hiszen lefelé az átlagosnál gyorsabban futhatunk majd.
Az intervallum edzések pihenő szakaszában is inkább a sétát válasszuk a könnyű kocogás helyett, ezáltal a szív több vért tud pumpálni az izmokba.

Comments are closed.