Görögkatolikusok a Kossuth utcában

Rákospalota Öregfalu részén, a Kossuth utca 55. szám alatt, a panelházak között áll egy barokk stílusban épült templom. Ezen a helyen már a középkorban is imahely volt, melynek maradványain épült az újabb épület a XIV. században.

A templom nemcsak történelmi hagyományai miatt különleges, hanem mert ebben a római katolikus templomban minden héten összegyűlnek a kerületi görögkatolikus hívők vasárnap a háromnegyed 9-kor kezdődő misén.

Legaza József/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Legeza József/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– A görögkatolikusok azok, akik az 1054-es nagy keleti egyházszakadás után az 1700-as években az Osztrák–Magyar Monarchia területén visszatértek a katolikus egyházba – mondta lapunknak dr. Legeza József, vagyis Jozsó atya, ahogy a hívek szólítják a Budapest–Újpesti Görögkatolikus Egyházközség parókusát. Magyarországon leginkább a keleti országrészben (Szabolcsban, Nyírségben, Borsodban) vannak sokan a hívők. A hitük nem különbözik a római katolikusoktól, csak a szertartásuk, továbbá nem kötelező náluk a cölibátus, a görögkatolikus papok felszentelésük előtt megnősülhetnek. Például Jozsó atya édesapja is görögkatolikus pap volt a Nyírségben, de ő nemcsak ezért választotta ezt a hivatást, hanem mert érezte, hogy így lesz boldog.
Szerinte a hit és a vallás nagyon fontos ma is, mert a hit erőt tud adni a földi élethez. „Látom, hogy az embereknek örömöt jelent, ha gyakorolják a vallásosságukat, mert erőt kapnak a hitükből. Isten ha kivesz valamit a kezünkből, azért teszi, mert adni akar valami mást. Sokan csak azt látják, hogy mi veszett el, nem pedig mit akar adni helyette” – mondta.
Jozsó atya nemcsak a templomban találkozik a helyi hívőkkel, hanem évente két zarándokutat is szervez. Emellett a Görögkatolikus Szemlében megjelent cikkeiből, melyekben a Biblia tanítását irodalmi alkotásokkal szemlélteti, már a második könyve kiadását tervezi.

Comments are closed.