Generációkon átívelődő rossz szokások

Sokszor szembesülnek a szülők a kamaszodó gyerekeik rossz szokásaival. Ez adódhat a korosztályi hatásból, de az otthonról hozott minták is mélyen élnek a fiatalokban. Nem mindegy, megkapják-e a harmonikus fejlődésükhöz szükséges figyelmet és biztonságos kereteket a családban.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Néhány éve a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika szakemberei az alvászavarok hátterét vették górcső alá. Az általuk vizsgált fiatalok körében a káros szenvedélyek gyakorisága jelentősen nagyobb volt, mint külföldi kortársaiknál. A megkérdezettek nagy része – az életkorral egyre növekvő arányban – elalvás előtt internetezik, televíziózik, ami széttördeli az alvásmintázatot. Az általuk vizsgált 14–16 évesek negyede, a 16–18 évesek több mint 30 százaléka rendszeresen napi öt szálnál több cigarettát szív. Ebből a kutatásból az is kiderült, hogy minden tizenötödik 16–18 éves fiatal rendszeresen iszik alkoholt. A kisebbek 87 százaléka, a fiatalok 93 százaléka fogyaszt koffeintartalmú italt mindennap, ráadásul egy részük még néhány órával elalvás előtt is.
A felelősség a szülőké is, mert sokkal egyszerűbb lenne a függőségek kialakulása előtt tudatosítani a gyerekben, hogy rossz úton halad. Szőllösi Ágnes pszichológus szerint a már kialakult függőséget nehéz visszafordítani, hiszen leginkább akkor tűnnek fel, amikor már az elvonási tünetek is megjelennek. A függőséggel való megküzdéskor nem elég csak a konkrét tünetekre (például a droghasználatra, alkoholizmusra vagy az internethasználatra) koncentrálni, mert a tünet sokszor csak a jéghegy csúcsa. A háttérben szorongásos panaszok, depresszió húzódhat meg, és a gyógyuláshoz kell a háttér feltárása és rendezése.
Ehhez a család vagy akár a tágabb környezet (például az iskola) segítségére van szükség, mert csak a megtartó környezet tud kapaszkodót adni. Szőlössi Ágnes szerint „a fiatalokat nem kell elszigetelni a problémáktól, csak attól kell megóvni őket, ami még túl nagy súly lenne a vállukon. A problémákkal való szembenézés és ezek megoldására való felkészítés erősíti a gyerekek önbizalmát, a problémákkal való elárasztás pedig elsodorja őket.”

Comments are closed.