Generációkat átívelő megoldások

Megújult a Nemzedékek parkja Újpalotán, a Boldog Salkaházi ­Sára- templom mögötti, a Pattogós utcai általános iskola előtti területen. A 2018-ban készült tervek szerinti kivitelezés idén április végén tudott elkezdődni. A 81 millió forintos beruházás megvalósításához a magyar állam 78 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyújtott.
A park megújításának célja volt egy olyan közösségi szabad tér létrehozása, mely aktív és passzív rekreációs lehetőségeket nyújt a környéken élők számára.
A pandémia okozta kezdeti háromhetes csúszást követően a tervek szerint haladt a kivitelezés.
A meglévő kerékpárosszobor közelében a szakemberek kialakítottak egy kerékpárospihenőt, így az öt biciklitámasz mellett lehetőség van leülni a 14 elemből álló beton térbútorokon, valamint a hat acélvázas, fa ülőfelületű támlás padon és nyolc hasonló kialakítású széken. Ezenkívül két sakkasztal várja az itt élőket.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

„Az eredeti tervek szerinti kialakítást a kivitelezés során kismértékben módosítottuk, a természetesebb környezet érdekében, így a térburkolt felületet 160 négyzetméterre csökkentettük, növelve a zöldfelület arányát” – jegyezte meg Cserdiné Németh Angéla polgármester.
A csökkentett térburkolat költségének ellentételezésére a kivitelező az önkormányzat kérésére elvégezte a régóta nem működő díszkút felújítását új vízvezeték kiépítésével, ami ivókútként szolgálhatja az itt megpihenők felfrissülését. Az ellentételezés része volt továbbá a kerékpáros­szobor újrafestése is.
A környezetet védő megoldásokkal a kivitelező is hozzájárult kerületünk fenntartható fejlődéséhez, mert az új térkövezett járda alapjába beépítette a régi járdák feltört és ledarált betonját, valamint a beruházás során a védendő fákat nem az elterjedten alkalmazott OSB-lapokkal kalodázták körbe – melyek rendszerint a munka befejeztével a kukába mennek –, hanem raklapokkal, melyeket a további munkáik során újra fel tudnak használni.
A park közelében lévő, a Csokonai Kulturális Központ keretében működő Kikötő Ifjúsági Közösségi Tér épülete mellett megépített kilenc beton graffitifallal és kerítéselemekkel leválasztottak egy kisebb területet, melyen belül egy mászófalat alakítottak ki, elsősorban kisiskolás korú gyermekek számára, előtte rugalmas, gumiőrleményes burkolattal.
A kerítésen belül 6 kis kertparcella is létesült az épület déli oldalán. A kerítéssel elhatárolt részeket a Kikötő nyitvatartási idejében tudják használni az érdeklődők.
„A graffitifalak teret tudnak engedni a fiatalok alkotási vágyának, ezzel mérsékelve az egyéb falfelületeken megjelenő, nem kívánt graffitik számát, amit ezúton kérünk is tőlük” – mondta mosolyogva a polgármester.

Comments are closed.