Futóruha régen és ma

Manapság természetes, hogy nők és férfiak egyaránt számos sportág közül tudnak választani, mint ahogy az is, hogy azokat kényelmes viseletben űzik. Nem mindig volt ez azonban így, hiszen 100 évvel ezelőtt a női sportruházat szinte semmiben sem különbözött a nappali viselettől, ami akkoriban a földig érő, bő szoknyát jelentette fűzővel, jó esetben szoknyanadrágot vagy osztott szoknyát – derül ki a Budapesti Sportiroda tájékoztatójából.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az elmúlt száz évben azonban ezen a területen is óriásit változott a világ. A technikai anyagok folyamatos kutatás és fejlesztés alatt állnak azért, hogy az akár hobbi-, akár versenysportolók a legnagyobb kényelemben és teljesítménykapacitás mellett mozoghassanak.
A sporttal járó izzadás kihathat a kedvünkre és a teljesítményünkre is, nem véletlen, hogy alapkövetelmény, hogy a futóruházat felszívja és kivezesse a nedvességet, és edzés közben megfelelő szellőzést biztosítson. Ma már olyan anyagok kaphatók a piacon, melyek membránjainak köszönhetően nagyon jó légáteresztő képességgel bírnak.
Apróságnak tűnhet, de az, hogy van-e hagyományos vagy lapos varrás egy futónadrág belső részén vagy nincs, nem elhanyagolható, hiszen irritálhatja, kidörzsölheti a comb belső részét.
A kisebb sérülések szintén elkerülhetetlenek futás közben, főleg akkor, ha a bemelegítés vagy a felvezetés nem volt tökéletesen kielégítő. Ma már sok futóruházatban található úgynevezett kompressziós anyag, amely csökkenti az izmok futás okozta mikrosérüléseit, segít „tartani” az izmokat sportolás közben.