Futás a vérszívók elől

Azoknak, akik szabadban futnak, a jó idő beköszöntével számolniuk kell kellemetlen rovarok – kullancsok, szúnyogok – jelenlétével. Arról, hogyan tudunk ellenük edzés közben védekezni, Dr. Rurik Imrét kérdeztük.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A legkézenfekvőbb a riasztóspray használata volna, azonban intenzív, verejtékezéssel járó testmozgásnál annak több kára van mint haszna, hiszen félő, hogy szemünkbe, szánkba is jut az amúgy mérgező szerből. Éppen ezért a természetes védekezés a jó módszer a szakember szerint, legfeljebb kullancs- és szúnyogriasztó karkötő használata.
Lehetőség szerint kerülni kell a sűrűbb aljnövényzetet, amiben a kullancsok előszeretettel megbújnak. Turistaösvényen, növényekkel körbevett vízparton is csak hosszú sportnadrágban érdemes futni, és ügyelni kell arra, hogy a zokni és a nadrág szára között ne maradjon szabad bőrfelület. A kullancsok ugyanis az alsóbb leveleken, fűszálakon húzódnak meg, és onnan kapaszkodnak a ruhába. Hazaérkezéskor a zuhanyozást mindenképpen előzze meg kullancsvizit, mindenhol, főleg vérbő testfelszíneken vizsgáljuk át magunkat. A hajas fejbőrt sem szabad kihagyni, még akkor sem, ha az hosszú és fáradságos munka.
Futás közben nem vagyunk biztonságban a szúnyogoktól sem, mivel azokat alapvetően vonzza a testből kisugárzó hő, ami edzés közben még intenzívebb. Emellett futás közben gyorsabban vesszük a levegőt, több szén-dioxidot lélegzünk ki, ami még közelebb vonzza a vérszívókat, csakúgy, mint az izzadságmirigyekből áradó tejsav.

Comments are closed.