Futás az esőben

Itt van az ősz, ilyenkor nemcsak a hőmérséklet csökken, de gyakorta esik az eső is. Emiatt azonban korántsem kell lemondanunk a szabadtéri sportolásról, ha gondoskodunk a megfelelő öltözetről.

bigstock-single-runner-running-in-rain-53652316
– Bár valóban hűvösre váltott az idő, azt esőben se felejtsük el, hogy mozgás közben az ember gyorsan kimelegszik, megizzad, így semmiképpen sem szabad túlöltözni – hívja fel a figyelmet Szakács Olivér fitneszedző.
A pamutból készült ruhadarabokat ilyenkor mindenképpen felejtsük el. Ha esőben edzünk, az egyik legfontosabb a megfelelő aláöltözet, azaz a jól szellőző anyagból készült legalsó réteg. Erre húzhatunk még egy-két, szintén légáteresztő felsőt. Legfelülre pedig ne víztaszító esőkabátot vegyünk, mert az benntartja a hőt és a nedvességet, hanem inkább egy jól szellőző anyagbók készült széldzsekit. Esőben nagyon fontos viselet a base­ball­sapka vagy az esőkalap, ami az arcról elvezeti a vizet.
Végül térjünk át a lábra. Ha nincs hideg, és térdnadrágban is lehet futni, érdemes a szabadon lévő testrészeket zsíros, vízlepergető hatású krémmel (például vazelinnel) bekenni. A zokninál is felejtsük el a pamutot, ami esőben elázik, felgyűrődik, feltöri a lábat, hanem válasszunk gyapjúból vagy nedvességelvezető anyagból készültet. Azzal számolnunk kell, hogy a cipőnk az esős edzés után elázik, futás után tömjük ki belülről újságpapírral, és úgy szárítsuk meg.
Edzés végeztével mihamarabb szabaduljunk meg a vizes ruháktól, zuhanyozzunk le jó forró vízben, és csak utána nyújtsunk.

Comments are closed.