Futás a futópadon

A közhiedelemmel ellentétben a futópadon való futás sokkal kevésbé terheli meg az ízületeket, mind a szabadban végzett mozgás. Ezért az arra érzékenyeknek inkább érdemes ezt a megoldást választaniuk, még ha unalmasabban is telik az idő odabent.

Futópad/XV Média, Nagy Botond

Futópad/XV Média, Nagy Botond

– A futás alapvetően nem kíméli az ízületeket, főként a térdeket és a csípőt, aminek csak egyik oka a kemény föld. A nem megfelelő cipő viselése vagy a rossz futótechnika legalább annyira felelős a fájdalmakért, mint a beton – tudtuk meg Szakács Olivér fitneszedzőtől.
Ízületeink kímélése érdekében érdemes kisebbeket lépni, így kisebb terhelés jut a térdünkre, amikor talpunk a földre ér, és érthetően célszerű jó minőségű, a talpunk formájához igazodó lábbelit venni.
Amint a szakembertől megtudtuk, a modern futópadok ízületkímélő ütéselnyelő technológiájának köszönhetően lábunk valóban kevésbé erőteljesen csapódik a talajhoz, mint a szabadban, ezért ezt a lehetőséget is érdemes fontolgatni.
Az edző szerint ugyanakkor a legjobban a fokozatosság betartásával és az alapos bemelegítéssel kerülhetjük el az esetleges ízületi panaszokat. Az ízületeket ne, de az azt mozgató izmokat jól mozgassuk át minden egyes futás előtt, ezzel a szalagok is éppen annyira nyúlnak meg, mint ahogy szükséges. Az edzés végeztével pedig sose spóroljunk időt a nyújtás elhagyásával, hiszen az izmoknak és ízületeknek erre legalább annyira szükségük van, mint a bemelegítésre.

Comments are closed.