Francia dolce vita

Anna Gavalda Édes életünk című könyve két kisregényt tartalmaz. Két huszonéves fiatal egy-egy sorsdöntő élethelyzetét mesélik el a történetek, és mindkét esetben a mozgatórugó a szerelem. Mathilde Salmon 24 éves egyetemista, aki már nem a tanulmányai befejezésére koncentrál, hanem munkát vállalt sógora internetes vállalkozásában.

anna gavalda

A beszélő név (Salmon, vagyis lazac) tükrözi a lány viselkedését. Él, mint hal a vízben, nem vállal felelősséget semmiért, nincsenek tervei a jövőt tekintve, csak a jelenre koncentrál. A munkája szintén eltávolítja a valós világtól – a sógora internetes cégénél ír különböző álneveken kommenteket mindenféle weboldalra, a marketingstratégiától függően. „…menet közben sajnos elveszítettem a hitemet, és én sem vágyom másra, mint beolvadni a hétköznapok unalmába.”
Kiábrándult, cél nélküli mindennapjai egy váratlan esemény hatására gyökeresen megváltoznak. Elhagyja a táskáját, és a becsületes megtaláló iránt kialakuló (saját maga számára is döbbenetes) szerelem felforgatja az életét. „Ha igazán ragaszkodsz valamihez az életben, tégy meg mindent, amit kell, hogy el ne veszítsd.”
Bár ez az idézet még az első kisregényből van, a második részre is teljes mértében jellemző. Yann, a főhős elvégezte az egyetemet, de eladóként dolgozik egy műszaki üzletben. Két éve együtt él barátnőjével, egy kiszámítható, kispolgári világban. Az egyik szomszéd családdal együtt töltött este hatására szembenéz eddigi életével, és váratlan döntést hoz.
Mindkét történet napjaink életstílusát, problémáit és lehetőségeit mutatja be. A tanulság ugyanaz: sosem késő változtatni.
(Magvető, 2014. ára: 2990 ­forint)

Comments are closed.