Fővárosi szépíróverseny a Neptunban

Immár 4. alkalommal szervezte meg és adott helyet a Sajátos Nevelési Igényű Tehetségeket Segítő Tanács által meghirdetett szépíróversenynek a Neptun Általános Iskola. A megmérettetéssel a kézírás, a szépen írás jelentőségére hívják fel a figyelmet.

-A négy évvel ezelőtti első verseny megszervezése igen nagy izgalmat jelentett iskolánk dolgozóinak. Az azóta eltelt időszakban a négy budapesti verseny mellett két alkalommal országos versenynek is helyet adott az intézményünk – idézte fel a kezdeteket Novottáné Csősz Gabriella, a Neptun iskola könyvtárosa, a verseny egyik főszervezője.

A számítógépek, az informatikai eszközök terjedésének következményeként manapság egyre többen, s egyre többször megkérdőjelezik a kézírás szükségességét. S hogy e dilemma valóban aktuális, bizonyítja a 8. osztályosok idei tanévben kiadott magyar nyelvi központi írásbeli feladatlapja is. A fogalmazással kapcsolatos feladat ugyanis e kérdéskörben várt érveket, ellenérveket a tanulóktól.

Ezzel a trenddel kívánja felvenni a harcot a neptunos verseny. Úgy látszik, hogy sikerrel, mert az idei megmérettetésre országosan több mint kilencezer gyerek jelentkezett. Közülük mintegy háromszázan vettek részt a budapesti döntőn.

Németh Angéla alpolgármester köszönti a verseny résztvevőit/Fotó: XV Média, Vargosz

Németh Angéla alpolgármester köszönti a verseny résztvevőit/Fotó: XV Média, Vargosz

A IV. Országos Szépíró versenyre meghívták Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területekért felelős főpolgármester-helyettest, Metzger Balázst, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgató-helyettesét, Németh Angéla alpolgármestert, Tyukász Tamást, a KLIK tankerületi igazgatóját, valamint Potocki Ferencnét, a Tehetségműhely Alapítvány kuratóriumi elnökét, a Sajátos Nevelési Igényű Tehetségeket Segítő Tanács alelnökét. A zsűri elnöke Gyulai Líviusz, a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművész volt.

Szépírók/Fotó: XV Média, Varogsz

Szépírók/Fotó: XV Média, Varogsz

A gyermekeknek 5 korcsoportban (1-2; 3-4.; 5-6; 7-8. osztályosok és középiskolások) kellett egy előre kiválasztott nyomtatott szöveget lemásolniuk. A zsűri nem a szöveg pontos visszaadását, hanem az esztétikumot értékelte.

Míg a bírálók végezték a munkájukat, a gyerekeknek az iskola pedagógusai kézműves és drámafoglalkozást, activity játékot, valamint gombfocit szerveztek.

A helyezettek között két kerületi diák is volt. Az 5-6.-os korosztályban Bogdán Angyal, a Neptun Általános Iskola tanulója 8. helyezést ért el, a középiskolások versenyében pedig Mága Renáta, a Száraznád NOK tanulója 4. lett.

Comments are closed.