Földünk védelmében

Ötven évvel ezelőtt, 1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított a Föld védelmében. Ez az esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Húsz évvel később Denis Hayes – aki időközben az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett – és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagosodást, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét – látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.

Ennek érdekében 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömegfelvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját. Több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára, civil szervezetek csatlakoztak a kezdeményezéshez, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.

A felhívásra Magyarországon környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Hazánkban is évről évre egyre többen csatlakoznak a megmozduláshoz: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, szemétszedést szerveznek, valamelyik zöldszervezethez kapcsolódnak vagy saját szervezetet alapítanak.

„Az elmúlt 5 év volt az eddigi legmelegebb a Földön a mérések 1900 körüli kezdete óta, és a következő 5 még melegebb lesz, ha nem változtatunk radikálisan életmódunkon. Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) szerint 10 évünk maradt, hogy elkerüljük a 1,5 fokos felmelegedést. Sokat tehetünk 10 év alatt, számos ország és város hirdetett klímavészhelyzetet, újra több millió fiatal tüntet világszerte cselekvésre buzdítva, és erre szólít fel mindenkit az Earth Day Network is a Föld napja 50. évfordulóján” – hívja fel a figyelmet a jeles nap apropóján a Föld Napja Alapítvány.

Mit tehetünk egyénileg a Föld megóvása érdekében? Az alapítvány szerint sokat. Zöldítsük környezetünket, ültessünk fát, termeljünk haszonnövényeket, komposztáljunk, gyűjtsük szelektíven a hulladékot, szigeteljünk, részesítsük előnyben a tömegközlekedést, ne vásároljunk csomagoltat, éljünk műanyagok nélkül, váltsunk környezetbarát szerekre, kész helyett együnk friss hazait.

 

Comments are closed.