Fő profil a közösségi színház

A négy éve működő KOMA Színház ezentúl kizárólag közösségi színházként kíván tovább működni. A profi színészek helyét az újpalotai lakótelepen élők közössége vette át, ahogy a legújabb, CityGame című projektjükből is kiderül majd – tudtuk meg ­Zrinyi-Gál Vincétől, a KOMA Bázis vezetőjétől.

Zrínyi-Gál Vince/Fotó: XV Média, Vargosz

Zrínyi-Gál Vince/Fotó: XV Média, Vargosz

– Itt a KOMA Bázis legújabb projektje CityGame címmel, mely június 15-én debütál. Miről, kikről és kiknek szól?
– A CityGame a színházi előadás nagyon tágan értelmezett verziója, igazi helyspecifikus előadás. A nézőnek egy adott túraútvonalon kell haladnia, miközben különféle események történnek vele. Ez a fajta módszer arra fókuszál, hogy az ember sokkal figyelmesebben sétáljon végig azokon az utcákon, tereken, melyekkel mindennap találkozik. Az előadás alapját a lakótelepen élők történeteiből gyűjtjük össze, azoknak a fiataloknak a segítségével, akik részt vesznek a darabban.
– Lesznek új szereplők, vagy az elmúlt időszakban kialakult gárda vállal részt ebben az új projektben is?
– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy alkotóként mindenki csak egyszer működjön közre egy nagy projektben. A Blokkolóban részt vett kilenc fiatal például a CityGame-ben mentorként segíthet nekünk. Ezzel megtanulják, hogy azt az élményt, amelyet kaptak, hogyan tudják másoknak továbbadni.
– Az elmúlt másfél évben több projektet indított a KOMA Bázis, melynek fontos célkitűzése, hogy minél több újpalotai lakótelepen élőt sikerüljön bevonni a közösségi színház világába. Miként látszik teljesülni ez az elvárás?
– Az a tapasztalatom, hogy szerencsére itt, Újpalotán nagyon jól működik a közösségi színház, és van is rá igény. A fiatalok elkezdtek igazi közösségként működni. Egyre többen látogatnak a bázisra nap mint nap, hogy használják a könyvtárat, játsszanak, beszélgessenek vagy igénybe vegyék tanulószobánkat. Van, aki hosszú évek kihagyása után idén leérettségizik. Apró, mégis fontos visszajelzések ezek arra, hogy jó úton járunk.
– Az nagy kérdés, hogy nyáron mennyire sikerül megtölteni a helyet. Hat táborral készülünk, részben az önkormányzattal közösen, részben saját szervezésben, emellett reméljük, hogy minél többen bejönnek a hétköznapokon is.
– Mi a helyzet azokkal a színházi előadásokkal, mint például a Nemzeti Vegyesbolttal, amely az év elején még látható volt?
– Ezek a projektek saját előadásaink, amelyekben minden energiánkkal a közösségi színház fejlesztésére fókuszálunk. Ez azt is jelenti, hogy előadásaink szereplőit nem színészi kvalitásaik miatt, hanem a közösséghez tartozás miatt választjuk ki.

Comments are closed.