Fitnesz latin módra

A zumba szó a zumbear igéből, kolumbiai szlengből ered. Jelentése: „gyorsan mozogni és szórakozni”. A műfaj megalkotója a columbiai Beto Perez aerobikoktató, aki a legenda szerint egy alkalommal elfelejtette magával vinni az órájára szánt zenéket. Mivel a foglalkozás nem maradhatott el, saját MP3-lejátszójának hanganyagára mozgatta meg vendégeit, amely főként tradicionális salsa és merengue zenékből állt. Az óra elsöprő sikert aratott, Perez pedig azóta tökéletesítette az új módszert. Ma már a Zumbafitnesz koreográfiájában például a rumba, a szamba ugyanúgy megtalálható, mint a hastánc.

Zumba a Csokonaiban/Fotó: XV Média, Vargosz

Zumba a Csokonaiban/Fotó: XV Média, Vargosz

Mire jó a Zumbafitnesz? Röviden: mindenre. A módszer azzal tud többet más mozgásformákkal szemben, hogy nincs hosszú koreográfia, így egyrészt kevesebb figyelmet igényel, másrészt az óra egyáltalán nem monoton.
Az egyórás foglalkozáson nagyjából 600 kalóriát lehet elégetni, tehát fogyókúrás programnak sem utolsó, természetesen megfelelő étrenddel együtt.
Ma már a világ 75 országában, több mint 40 ezer helyszínen tartanak zumbafoglalkozásokat, kerületünkben is több hely közül választhat, aki ki szeretné próbálni az új fitneszirányzatot.

Comments are closed.