Film készült a zsinagógáról

A Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola egyik 9. évfolyamos diákja filmet készített a zuglói zsinagógáról.  A 15 esztendős Krauth Eszter által készített videóban a Thököly úti zsinagóga múltjáról és jelenéről esik szó. A film számunkra is fontos lehet, mert a zuglói zsinagóga a történelem viharai miatt nemcsak a XIV. kerületi izraelita hitközségnek, hanem a pestújhelyi és az újpalotai zsidó embereknek is „otthona” lett.

Az európai zsidó iskolákat összefogó Centropa Jewish Network idén hatodik alkalommal hirdette meg az éves projektpályázatát. Idén a „Közösségem” kategóriában a Lauder Iskola diákja, Krauth Eszter által készített „A zuglói zsinagóga története” című videó végzett az első helyen.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

– Nem véletlenül van meg az érdeklődésem a zsinagóga iránt – mondta Eszter -, hisz a nagyapám, Kardos Péter a rabbija az intézménynek, immár 49 éve. Ő és a nagymamám kiskorom óta rengeteget meséltek nekem. Én nagyon szerettem a történeteiket, amelyek szép lassan belém ivódtak. A gimnáziumban meglepetésre azt tapasztaltam, a diáktársaimat nem annyira érdeklik ezek a múltbeli történetek. Akkor határoztam el, hogy megpróbálom felhívni a figyelmüket nagyapám zsinagógájára.

Kapóra jött neki a Centropa Jewish Network pályázata, amely kisfilmeket kért a jelentkezőktől. Eszter nekiállt anyagokat gyűjteni a zsinagógáról, és szép lassan beleásta magát az intézmény történetébe.

– Eleinte az volt a tervem, hogy a 2016-os tűzvészre, illetve az azt követő felújításra fókuszálok, de egyre több érdekességet tudtam meg a zsinagógáról, így megpróbáltam átfogóbb anyagot készíteni.

A próbálkozás pedig olyannyira jól sikerült, hogy Krauth Eszter filmje lett az első átfogó munka a zuglói zsinagógáról. A film pedig mindenki tetszését elnyerte. A Lauderben például hivatalosan is levetítették, de nagyon jó véleménnyel volt róla Kardos rabbi és a hitközség valamennyi tagja is. A Centropa Jewish Network zsűrije pedig a „Közösségem” kategóriában első díjjal jutalmazta. A film egyrészt a pályázat kiírójának, másrészt a MAZSIHISZ-nak a honlapjára is felkerült, június közepétől pedig már a youtube-on is megtekinthető. (Úgy kell rákeresni, hogy „A zuglói zsinagóga története”.)

Rákospalotán a XX. század első felében komoly zsidó élet volt. Az első családok ugyan elég későn, csak a XIX. század végén telepedtek le az Ófaluban, ám hamar népes gyülekezetté váltak, olyannyira, hogy már 1989-ban megalakult a Rákospalotai Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség. Duschinszky Mihályt választották rabbinak, aki a vészkorszakig irányította a hitközséget. Az ő vezetésével megerősödött a palotai gyülekezet. Megépült a zsinagóga a mai Régi Fóti úton, a Bethlen Gábor utcában egy Aggok házát alakítottak ki. Nem sokkal a főrabbi halálát követően a rákospalotai zsidókat Auschwitz-ba deportálták, ahonnan csak töredékük térhetett haza. Az ötvenes években meg is szűnt az önálló rákospalotai gyülekezet, az itt élő családokat az újpesti zsinagógához, a pestújhelyieket és később az újpalotaiakat pedig a zuglói gyülekezethez csatolták. Ma már csak kevesen vannak, akik gyakorolják a vallásukat.

 

Comments are closed.