Fiatalít a polgárőrség

A polgárőr-egyesületek egyik fő gondja, hogy a tagok átlagéletkora nagyon magas, a legaktívabb polgárőrök nyugdíjasok, s az öregedés miatt szép lassan csökken az egyesületek létszáma is. A tendencia megállítása érdekében az Országos Polgárőr Szövetség átfogó tagtoborzó kampányt indított, melyhez nemrég a budapesti szervezet is csatlakozott.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– A toborzást valamennyi polgárőr-egyesületre, így kerületekre is kiterjesztették – mondta Vona János, a Palotai Polgárőrség Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke. – Jobb helyzetben vagyunk, mint sok más egyesület, nálunk az átlagéletkor az optimális 30-35 év. Viszont a taglétszámunk kevesebb már, mint néhány éve volt. A toborzástól azt várjuk, hogy a bűnmegelőzés terén hatékonyabbak legyünk.
Az országos és a budapesti kampány elsősorban a közép- és felsőoktatásban tanuló fiatalokat célozza meg. A toborzás ennek megfelelően a „Kalandvágyból felelősség” nevet viseli.
– A polgárőrség munkája az 50 órás közösségi munka keretében is megismerhető a középiskolások számára – tette hozzá Vona János. – Nem mellesleg a polgárőrtagság korhatárát is 18-ról 16-ra vitték le. Az ifjú polgárőrök azonban csak felnőttel és rendszerint nappal teljesítenek szolgálatot, rendezvények biztosítását végzik, szórólapokat osztanak. 18 évesen pedig már könnyedén letehetik a polgárőr-alapszabályokból a kötelező vizsgát, hogy aztán maguk is polgárőr-igazolványt kaphassanak.
Az új toborzókampányról minden tudnivaló a www.bpsz.hu weboldalon olvasható, de a fiatalokat szórólapokon és a helyi médián keresztül is tájékoztatják.

Comments are closed.