Fiatal önkéntesek mozgatórugói

A Zsókavár projekt több program­elemből tevődik össze, a környék közösségi életének koordinálását a Közösségfejlesztők Egyesülete végzi, együttműködve a Zsókavár Információs Irodával. Boda Kittivel, az iroda vezetőjével arról beszélgettünk, milyen szerepet tölt be tevékenységük a kerület életében.

Boda Kitti/Fotó: XV Média, Vargosz

Boda Kitti/Fotó: XV Média, Vargosz

– Milyen feladatokat lát el az információs-önkéntes iroda?
– A Zsókavár projekt kapcsán legfőbb tennivalónk a helyiek tájékoztatása, a közösségformáló, városfejlesztéshez felhasználható véleményük összegyűjtése. A munkánk során azzal szembesültünk, hogy a lakótelepen élő fiatalok nincsenek jelen a közéletben, ezért elkezdtünk azon szorgoskodni, hogyan tudnánk őket bevonni a különféle kezdeményezésekbe. Így alakult ki az önkéntes szerepvállalásunk. Törekvésünket segítette az Iskolai Közösségi Szolgálat, így a László Gyula Gimnáziumban mintegy ötven fiatalt sikerült megszólítanunk.
– Hogyan indult a közös szervezkedés?
– Kezdetben számos témát felvázoltunk a tanulóknak, többek között a közösségi szolgálat lényegét, valamint a különböző kerületi intézmények együttműködésének lehetőségeit is. Ennek hatására indult el egy önálló kezdeményezés, néhány diák programot szervezett a helyi gyerekorvosi rendelőben várakozó beteg kicsiknek. Majd heti rendszerességgel beindult egy klub is, ahol főként olyan tevékenységekre összpontosítottunk, amelyekkel a fiatalok kinyilváníthatták a véleményüket.
– Mi a legégetőbb probléma?
– A helyi diákmunka, ugyanis városrészünkben kevés az effajta kínálat. Ezzel kapcsolatban közvélemény-kutatást szeretnénk végezni. Felkeressük a helyi vállalkozókat és a fiatalok igényeit is górcső alá vesszük. A téma iránt érdeklődőket személyesen a Zsókavár 2. szám alatti irodában hétfőn 8 és 12 óra, szerdán délután 4 és este 8 óra között, pénteken 12-től délután 4 óráig várjuk. E-mailben a zsokavar.iroda@gmail.com címen jelentkezhetnek, Facebook-elérhetőségünk pedig a Zsókavár3-Inspirál.

Comments are closed.