Fertőtlenített bőr – a kézmosás fontossága

„Muszáj dolgoznom, de próbálom sűrűn fertőtleníteni a kezemet, ám emiatt délutánra úgy érzem, hogy lejön a bőr a kézfejemről” – panaszkodott az egyik ismerősöm. A kialakult egészségügyi helyzetben kevesebb szó esik a védekezés – a maszk és a kesztyű viselése, illetve a fertőtlenítés – hátulütőiről.

 

– Érthető a probléma – mondta dr. Gomba Beáta, kerületi bőrgyógyász szakorvos –, ezért mindenkinek azt ajánljuk, ha teheti, inkább szappannal mosson kezet, alaposan, a kézhátat, ujjközöket, ujjvégeket is megmosva, legalább fél percig. A mostani helyzetben az egészségünk az első, így ha nincs más lehetőség, akkor nyugodtan fertőtlenítsünk, ám bőrünk védelmében érdemes óvintézkedéseket tenni.

A fertőtlenítőben levő il­lat­anyagok ugyanis irritálhatják a bőrt. Főleg azoknak, akik a munkavégzéshez a kezüket fokozottan használják.

– A bőrünk toleranciaképessége is véges, ez a használattal fordítva arányosan csökkenhet, így a gyakori fertőtlenítés egy idő után irritációt is okozhat. Erre találták ki a kézkrémeket, amik „csodát tudnak tenni”. Különösen az úgynevezett semleges, vagy más néven „illatmentes” krémek, ezek gyógyszertárakban is beszerezhetők, és képesek lenyugtatni a bőrünket.

Vannak, akik úgy próbálnak védekezni a bőrirritáció ellen, hogy egész nap kesztyűt viselnek, ám egyrészt nekik is folyamatosan figyelniük kell a kesztyű tisztán tartására, másrészt egész napos viselése – még ha vékony is – nem tesz jót a bőrnek.

– A legjobb és leghatékonyabb megoldás a gyakori kézmosás, illetve legalább éjszakára ajánlott a kézfej krémezése, ami jelentős mértékben javítja a komfortérzetünket – javasolja a bőrgyógyász.