Sokszor beszélnek a női klimaxról, annak tüneteiről, azonban arról kevesebb szó esik, hogy az 50. életkor körül a férfiakban is hormonhiány alakul ki, vagyis a tesztoszteron, a férfi nemi hormon mennyisége drasztikusan csökken.

Dementia

Ez a változás teremtés koronáját testileg-lelkileg felforgatja. A hormonszint csökkenésének nemcsak a nemi életre van hatása, hanem a közérzetre és a pszichés működésekre is.
A már régóta meglévő ­rossz szokások, betegségek ilyenkor ronthatnak a helyzeten: az elhízás, a dohányzás vagy a cukorbetegség megnehezítheti ezt az időszakot. Ha a hormonhiányt nem kezelik, a klimax csontritkuláshoz, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, az immunrendszer leromlásához is vezethet. A kezelés legnehezebb pontja a felismerés, hiszen sokan fel sem figyelnek a tünetekre. Urológiai és laborvizsgálatok is szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, valóban a klimax okozza-e a panaszokat. Ezután az orvos hormonpótló kezelést írhat fel, amely hosszú távon is segíti, sőt akár tünetmentessé teheti a klimaxot. Létezik kapszula, injekció vagy tapasz formájában is tesztoszteront pótló szer, nagyon fontos azonban, hogy alkalmazása közben se maradjanak el az urológiai kontrollok.
Városrészünkben urológiai szakrendelés a Rákos úti önkormányzati egészségügyi intézményben található, ahol andrologiai problémákkal is foglalkoznak. Az ellátáshoz beutaló nem szükséges, azonban érdemes telefonon vagy interneten előjegyzést kérni. További információ a www.xv-euint.hu oldalon ­olvasható.

Comments are closed.