Felújították a templomot

A Rákospalota MÁV-telepi Jézus Szíve Plébániatemplom 2016. március 28-án, húsvéthétfőjének hajnalán gyulladt ki. A tüzet elektromos zárlat okozta, a kár azonban felbecsülhetetlen volt.

Megsemmisült az orgona, és a templom teljes belső tere is komoly felújításra szorult. Az egyházközség tagjai több mint fél éven keresztül a Rákos út túloldalán található közösségi terembe jártak szentmisékre.

A tűz idején még Vitai Attila volt a plébános, akit 2016 nyarán Neruda Károly káplán váltott. A felújítás folyamatát az egyházközségi képviselő-testület tagjai, Repcsik Gyula plébániai kormányzó és a fiatal pap összefogása kísérte.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– Első körben a Generali Biztosító és az önkormányzat gyors segélyének köszönhetően elvégezték a belső tér takarítását, festését, az ablakok védőüvegezését és a freskók, az oltárkép, valamint a kálvária restaurálását – mondta a káplán. – Ez utóbbira büszkék vagyunk, mert Incze Mózes restaurátor nagyon szép munkát végzett.

A munkálatok azonban ezzel még nem értek véget, a feltámadás ünnepén kigyulladt templom gyakorlatilag két év alatt teljesen újjászületett.

– Tavaly folytattuk a munkát, új ólomüvegeket építettek be, amelyek a katolikus egyház életében fontos embereket, a szentté, boldoggá avatott személyeinket ábrázolják. A munkálatok Tóth Erzsébet, Szabó Katalin és Sós Károly nevéhez fűződnek – vázolta az atya.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Érdekesség, hogy a két évvel ezelőtti tűz egy kereszt lenyomatát hagyta az orgonafalon, ami megmaradt.

– A hívek nagylelkűségének köszönhetően a megsemmisült orgona helyett egy új, Magyarországon igen ritka, Allen márkájú digitális orgonát vásároltunk, melyet tavaly a plébánianapunkon szólaltattunk meg először – mondta a káplán.

A templom a felújítás során egy új urnatemetővel is bővült.

– Néhány dolog még hátravan. A tervek szerint jövőre felújítanánk a kertünket, az orgonadíszsípokat is el kell helyezni, a vizesblokkunk is felújításra szorul, illetve a fűtést és a szellőztetést is meg kell oldanunk – sorolta az atya.

Feladat tehát még bőven akad, de az biztos, hogy a húsvétkor leégett templom közössége az idei karácsonyt méltó környezetben fogja ünnepelni.

Comments are closed.