Felmérik a háztartások pénzügyi helyzetét

Egész Európára kiterjedő felmérés indul a háztartások pénzügyeiről, jövedelmi helyzetéről, fogyasztási és megtakarítási szokásairól. Az Európai Központi Bank (EKB) által koordinált felmérésben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) október 2-ától gyűjt információkat Magyarországon – jelentette be a KSH illetékese. 

Immár a második Miből élünk? néven futó reprezentatív felmérésben az ország 345 településén mintegy 15 ezer háztartást kérdeznek meg október 2. és december 15. között mondta Janák Katalin főosztályvezető. Az első eredményeket 2018 második felében publikálja a KSH. Az adatfelvétellel a háztartások gazdasági egyensúlyát próbálják feltárni. A felmérésben rákérdeznek:

  • milyen tárgyi és pénzügyi javakkal rendelkezik az adott háztartás
  • mekkora a bruttó jövedelme
  • milyen kiadásai vannak
  • háztartások mekkora hányada rendelkezik az államin kívül magánnyugdíj megtakarítással és életbiztosítással.

A véletlenszerűen kiválasztott háztartások választhatnak, hogy a kérdőívet személyesen, a kérdezőbiztosnak válaszolva, vagy az interneten töltik ki. Az internetes kitöltésre október 31-ig van lehetőség, a személyes interjúk pedig az összeírási időszak végéig, december 15-ig tartanak.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a válaszadás önkéntes és név nélküli. A kutatásban részt vevő háztartások 1000 forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak, emellett az interneten kitöltők között összesen 8, a kérdezőbiztosnak válaszolók között pedig 5 táblagépet sorsolnak ki.

A felmérésről részletes információkat az érdeklődők a www.mibolelunk.ksh.hu-n kaphatnak október 2-ától.

Comments are closed.