Felkészültünk a járványra

A kormány utasítására az összes önkormányzat, mely területén nincs kórház, köteles olyan orvosi segélyhelyet kialakítani, amely katasztrófahelyzetben képes a sürgősségi ellátást kisegíteni. A kerületi önkormányzat döntése értelmében a segélyhely a Hősök úti rendelő földszinti – volt gyermekorvosi – részében lett kijelölve.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

A helyiséget az elmúlt napokban felújították, új burkolatot, vizesblokkot és egy, a betegek fokozatos beengedésére alkalmas zsiliprendszert kapott. Illetve a levegő fertőtlenítésére úgynevezett vírusdoktort, speciális légkondicionáló berendezést szereltek fel.

– Az ilyen helyiségek kimondottan katasztrófahelyzetekben funkcionálnak – tudtuk meg dr. Tóvári Boglárka háziorvostól, a segélyhely vezetőjétől. – Jelen esetben a COVID-vírus miatt a felnőtt felső légúti betegek ellátását szolgálja.

A segélyhelyen két elkülönített fektető található, ahol azon betegek ellátása történhet majd, akiket mentővel kórházba kell szállítani, de az orvosi beavatkozást már előtte meg kell kezdeni.

– A betegek ellátása továbbra is a háziorvosok feladata. Ők ezt nagyon jól el is látják. Egyelőre nincs sok fertőzött a kerületben – cikkünk elkészültekor mindössze tíz pozitív esetet regisztráltak a városrészünkben, hárman házi karanténban vannak és jó egészségi állapotnak örvendenek –, ezt a helyzetet a kollégák még kezelni tudják. Remélhetőleg a segélyhely működtetésére nem is lesz szükség, ám az előírások szerint nekünk – és minden érintett önkormányzatnak – készen kell állnunk, hogy bármelyik pillanatban üzemmódba helyezzük az orvosi segélyhelyeket – mondta dr. Tóvári Boglárka.

A doktornő gyakorlati dolgokat is elárult az új létesítményről. Ezek szerint a segélyhely nem fogad majd „utcáról betérő” betegeket. Ide kizárólag behívás alapján lehet majd bejutni, ami minden esetben a háziorvos és a segélyhely ügyeletes orvosának konzultációja alapján történik. A segélyhely úgy lett kialakítva, hogy maximum tíz beteg fogadását tudja egyszerre megoldani. Ebből hatan a szabadtéri váróban, négyen pedig a helyiségen belül tartózkodhatnak.

– A segélyhelyen a mozgósítási elv alapján a háziorvosok és asszisztensek látnak majd el egészségügyi szolgálatot. Természetesen csak azokra a kollégákra számíthatunk, akik a hatályos rendelkezéseknek megfelelnek – 65 év alattiak, nem krónikus betegek, nem rendelkeznek rokkantsági fokozattal, nem egyedül ápolnak idős hozzátartozót, nem háromgyerekes szülők, nem terhesek és nem dolgoznak az Országos Mentőszolgálatnál. – A bevethető orvosok száma így is megközelíti a húszat, amely létszámmal, ha a szükség úgy hozza, a segélyhely is biztonsággal üzemeltethető – nyomatékosította dr. Tóvári Boglárka.

Comments are closed.