Felfüggesztette egy kerületi pékség működését a NÉBIH

Az egész üzemre jellemző rendkívüli szennyezettség és penészesedés, illetve súlyos élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy kerületi pékség, a Palotai Pékség Kft. (Kozák tér 7.) tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A helyszíni ellenőrök csaknem egy mázsa jogszabálysértő – jelöletlen, valamint lejárt minőségű – élelmiszert, illetve alapanyagot vonattak ki a forgalomból és letiltották a felhasználásukat.

pékség

Szokatlanul súlyos élelmiszer-biztonsági szabálysértéseket tárt fel a NÉBIH a Kozák téri pékségben folytatott helyszíni ellenőrzés alkalmával. Az üzem higiéniai és műszaki állapota a legalapvetőbb elvárásoknak sem felelt meg. A működtetők nem tudták felmutatni a személyzet egészségügyi alkalmasságát igazoló dokumentumokat sem.

pékség 3

Az egységben jelöletlen, ezáltal nem nyomon követhető, valamint lejárt minőségű élelmiszert, illetve alapanyagot is találtak, amiket az ellenőrök haladéktalanul kivontak a forgalomból és a további felhasználásból.

 

A helyszíni ellenőrzést végző szakemberek a poros, takarítatlan épületben nagy felületen penészes, helyenként hámló festékkel fedett és pókhálóval borított falakkal szembesültek. A helyiség nyílászárói kopottak, sérültek, szennyezettek voltak, a munkaasztalok alatt a padló takarítatlan. A ládamosót a hiányzó csapok, míg a kelesztőt a szétesett gőzelvezető miatt nem lehetett használni. A hűtők polcait, valamint a tárolókocsikat vastag rétegben borította a rozsda és a szenny.

A szintén hanyagul takarított adalékanyag raktár padlóját több helyen egérürülék szennyezte. A piszkos földön tárolt zsákok mellett egy rágcsálócsapdában élő egeret találtak a NÉBIH ellenőrei. Az üzemeltető a tervszerűen végzett kártevők elleni védekezésről nem tudott igazolást felmutatni.

A sokrétű, rendkívül súlyos hiányosságokra való tekintettel a NÉBIH azonnali hatállyal felfüggesztette az érintett pékség tevékenységét. Az eljárás után több százezer forintos bírság várható. A pékség csak az ismételt helyszíni ellenőrzést követően folytathatja a tevékenységét.

Comments are closed.