Felelős bérlés

Kilakoltatáskor minden jóérzésű embernek összeszorul a szíve. Fontos tudni, hogy a legtöbb esetben csak végső megoldásként dönt úgy az önkormányzat, hogy a bérlőinek felmondja a lakhatási szerződését. Hogyan jut valaki ilyen helyzetbe? Erre kerestük a választ.
Németh Angéla alpolgármester 17 éve foglalkozik rászoruló családokkal, és tudja, hogy a bajbajutottak sokszor csak akkor veszik kezükbe sorsukat, amikor már késő. Mint mondja, alpolgármesteri tevékenysége alatt két alkalommal történt önkormányzati lakáskiürítés.

Németh Angéla/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Németh Angéla/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az alpolgármester adatokkal, dokumentumokkal támasztotta alá, hogy főként lakásbérlet- és közüzemi tartozás miatt kerülnek válsághelyzetbe az érintettek. Példaként említette, hogy van olyan régi bérlőjük, aki 2010-re ugyan rendezni tudta többéves lakbértartozását, azonban másfél év múlva ismét elmaradásai keletkeztek. Ezek után a helyhatóság részlefizetési megállapodást kötött vele, amelyet nem tartott be, ráadásul közüzemi tartozást is felhalmozott. Ügyét a kilakoltatási munkacsoport 2014 szeptemberében tárgyalta, és végül lakáskiürítést rendelt el. Ekkorra az ingatlan műszaki állapota teljesen leromlott. A lakáskiürítést azonban felfüggesztették, mivel a két lakónak kevés volt a jövedelme, és a bérlőt regisztrált álláskeresőként tartották nyilván. A bérlő ígéretet tett arra, hogy rendbe teszi a bérleményt és rendezi a tartozásait. Ezt nem tartotta be, sőt az önkormányzat engedélye nélkül egy újabb lakót költöztetett az ingatlanba.
A lakhatási munkacsoport folyamatosan foglalkozott az üggyel, míg végül újabb lakáskiürítést rendelt el. A bérlő ekkor a bírósághoz fordult, így három hónapra felfüggesztették az intézkedést, amely idén július közepén járt le. A végrehajtó szeptember közepén a lakás elhagyására szólította fel az érintetteket, azonban ekkor is kiharcolták a lakáskiürítés felfüggesztését.
Az alpolgármester hangsúlyozta: nem az a cél, hogy utcára kerüljenek emberek, mindig barátságos megoldásra törekednek. A helyi kilakoltatási munkacsoport minden lehetőséget körültekintően végiggondol, és ezeket egyezteti a bérlőkkel, azonban sokszor a másik fél együttműködésének teljes hiányát tapasztalja. Az alpolgármester arra is kitért, hogy segíteni akkor tudnak, ha az állampolgárok is felelősségtudatosan állnak a problémáikhoz, és együttműködnek a humánus megoldást kereső szakemberekkel.

Comments are closed.