Fekete hét a Litva utcában, két kiváló sportember hunyt el

Pár nappal azt követően, hogy búcsút vettünk dr. Géczi Istvántól, egy újabb sportlegenda is távozott közülünk. Kulcsár Győző, a négyszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Nemzet Sportolója hosszan tartó betegséget követően szeptember 19-én – egy hónappal a 78. születésnapja előtt – hunyt el. Az egykori legendás sportoló edzőként is kimagasló sikereket ért el. Több tanítványa – itthon és Olaszországban is, ahol szintén sokáig edzősködött – olimpiát, világ- és Európa-bajnoki címeket nyert. Legutolsó nagy sikere, Szász Emese riói olimpiai győzelme volt.

Kulcsár Győző és Szász Emese

Kulcsár Győző és Szász Emese

Kulcsár Győző olaszországi edzősködését követően a XV. kerületben, a Litva utcában telepedett le. A sors különös szeszélye folytán alig néhány háznyira lakott csak dr. Géczi Istvántól. Büszkék is lehettek a rákospalotai utcácska lakói, hogy két ilyen sportlegenda közvetlen szomszédságában élhetnek! És lám, ugyanez a sors most mindkettőt szinte egyszerre vette el tőlük.

Kulcsár Győző távozása nemcsak a vívásban hagyott űrt maga után, de és a XV. kerület is egy reménnyel kevesebb lett. A Mester ugyanis még a betegsége előtt foglalkozott a gondolattal, hogy szűkebb szülőhazájában, a XV. kerületben is létrehoz egy vívóklubot. A tervéről Hajdu László korábbi polgármesternek is beszélt 2016-ban. Szerinte az Észak-Pesti Kórház egyik épületében el is férne egy kisebb vívóterem, amely ráadásul a létesítmény hasznosításának koncepciójába is bőven beleférne, hisz a sportnál nincs is szebb és hasznosabb egészségmegóvó tevékenység.

Nos, ezt az ötletét már nem tudja megvalósítani, de ahogy Kulcsár Győző emléke is örökre miénk marad, úgy arról a reményről se mondjunk le, hogy a jövőben lesz valaki, aki megvalósíthatja a Mester tervét.

Comments are closed.