Fejünk ékessége

A hajunk folyamatosan megújul, így a hajhullás bármennyire is furcsa, normális jelenség. Sőt ősszel és tavasszal, valamint szülés után látványosabb hajhullást is tapasztalhatunk. Napi 100 elvesztett hajszál azonban még nem ad okot aggodalomra. Probléma akkor jelentkezik, ha az elvesztett hajszálak helyén nem nő újabb, így a hajkorona folyamatos csökkenését észleljük.

haj
Nőknél menopauza időszakát követően gyakran elvékonyodnak a hajszálak és a hajkorona jelentősen megváltozik. A hajhullást nagymértékben befolyásolják örökletes tényezők is, mindemellett okozhatják bizonyos betegségek, például pajzsmirigyproblémák vagy nőgyógyászati panaszok.
A hajvesztés gyógyszer mellékhatásaként is jelentkezhet, hátterében a szervezet gyulladásos folyamatai, akár fog- vagy ínygyulladás is állhatnak. Vitamin- és ásványianyag-hiány, illetve a fejbőr gombás fertőzése is nagyfokú hajvesztéssel jár. A hajhullás okairól vérvizsgálat és a hajszálak mikroszkópos elemzése sokat elárulhat. Mindenképp érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, hiszen a vizsgálat alapján a szakorvos a legoptimálisabb terápiát javasolja. A kezelés sikeressége egyénfüggő, bizonyos esetekben, például öröklött hajlam esetén a folyamat rendszerint csak lelassítható.
Amennyiben a hajhullás hátterében hormonális eltérés merül fel, az endokrinológiai vizsgálatok eredményei határozzák meg a kezeléseket. Az eredményes terápia alapköve a türelem, a haj ciklusokban nő, így több hónapos kezelés szükséges, hatásuk 3-6 hónap alatt mérhető fel. További részletek a webbeteg.hu oldalon olvashatók.

Comments are closed.