Fehérjeturmix edzés után?

Ma már nemcsak az élsportolók, hanem a szabadidős sportolók, a fitneszteremben edző fiatalok is isznak fehérjeturmixot a hatékonyabb izomtömeg-növelés érdekében. Arról, hogy kell-e, érdemes-e proteint szedni, szakembert kérdeztünk.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Először a számokról: az állóképességi sport fehérjeigénye 1,2-1,4 gramm testtömegkilogrammonként, míg rezisztenciaedzés (például az edzőteremben végzett súlyzós test­építés) esetén 1,6-1,7 gramm testtömegkilogrammonként.
– Ez a mennyiség általában normál étrend útján is fedezhető. Sőt az átlagos napi fehérjebevitelünk többnyire fölötte van a szükséges szintnek, köszönhetően a jellegzetesen magyar „húst hússal” típusú étkezési szokásnak – állítja Szakács Olivér fitnesz­edző.
Ha valaki ilyen étkezési rendet követ, és mellé még mesterségesen is pótolja a proteint, könnyen előfordulhat, hogy túladagolja a fehérjét. – Bár régebben vese- és májkárosodással riogattak ilyen esetben, ezt kutatások nem tudták bizonyítani. Ezzel együtt dehidrációt, fáradékonyságot, ingerlékenységet valóban előidézhet a fehérjetúladagolás – folytatta a szakember.
Szakács Olivér azt vallja, hogy táplálékkiegészítők helyett táplálkozzunk egészségesen, azaz kerüljük a tészta- és kenyérféléket, fo­gyasszunk inkább húst, halat, valamint zöldség- és gyümölcsféléket. Az edzés után jól megérdemelt fehérjében bővelkedő menü (steak, csirkemell, hal, salátával vagy rizzsel) a szervezet regenerációját is gyorsítja.

Comments are closed.