Nyáron – a hajnalig tartó bulik vagy az éjszakai meleg miatt – gyakrabban fordul elő, hogy az ember kialvatlanul, 3-4, maximum 5 óra pihenés után ül a volán mögé. Sokan nem tudják, de ez legalább annyira veszélyes, mintha ittasan vezetnénk.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Azok, akik az ajánlott napi 7-8 óra alvásnál akár csak eggyel alszanak kevesebbet, kétszer olyan eséllyel szenvednek balesetet, mint kipihent társaik. Tizenhétórás folyamatos ébrenlét után a sofőr koncentrációs és reakcióképessége olyan szintre esik vissza, mintha 1 órával korábban fogyasztott volna el egy korsó sört, így 0,04 százalékos véralkoholszinttel ülne volánhoz – ismertette egy, a Nature magazinban megjelent amerikai kutatás eredményét Hernádi Zsuzsa, a Safedrive Kft. ügyvezetője.
A szakember hozzátette: – Nemrégiben az Amerikai Gépkocsi Szövetség Közlekedésbiztonsági Alapítványa is kutatott a témában, amely persze hasonló eredményekre vezetett. Négy-öt óra alvás után 4,3-szorosra; kevesebb mint 4 óra után pedig 11,5-szeresre nő a baleseti kockázat.
A szem fáradtsága, a sávból való kisodródás vagy az, hogy nem emlékszünk az utolsó néhány kilométerre, mind egyértelműen a fáradtság jelei. – Előfordulhat ugyanakkor, hogy nincsenek tüneteink, ezért a testi jelek figyelése helyett ügyeljünk inkább arra, hogy tényleg csak kipihenten üljünk autóba. Vezetés közben pedig 2-3 óránként mindig tartsunk szünetet, és lehetőség szerint csak akkor vezessünk, amikor amúgy is ébren lennénk – tanácsolja a szakember.

Comments are closed.