Ezüstérem az emléktornán

Zajlik az élet a Dalnoki Jenő Labdarúgó Akadémián. Amióta az újpalotai egyesület a Csakacsel SE szakmai programja alapján működik, megpezsdült az élet a Bánkút utcában.

Ugyan még nem ennek a számlájára írható, ám fontos hír, hogy augusztus 14-én három, volt dalnokis tehetség is pályára lépett felnőtt NB I.-es mérkőzésen. A bajnokság első fordulójában az MTK a Ferencvárost fogadta, s bár a XV. kerületi labdarúgó-akadémia közismerten zöld-fehér kötődésű, volt egy korosztály, amely a Dalnokiból kinőve az MTK-ban folytatta pályafutását. Ennek a korosztálynak képviselői, Kata Mihály, Palincsár Martin és Bíró Bence Balázs pedig csereként pályára léphetett az örökrangadón.
A XV. Dalnoki Jenő Emléktornát azonban már teljes egészében a csakacseles szakmai program és a ­SOCCA jellemezte. Amióta Simon Péter személyében a Csakacsel SE alapítója lett a Dalnoki Jenő Labdarúgó Akadémia U8-U14-es korosztályok szakmai vezetője, ez a játékstílus is otthonra lelt a Bánkút utcai sporttelepen. A SOCCA gyakorlatilag átmenet a kispályás és a nagypályás futball között. Ugyanúgy 20×40-es kézilabdapályán játsszák, mint a futsalt vagy a kispályás focit, de nem kézilabdakapura, hanem annál nagyobb, 4×2-es kapura, és a pályán egy csapatból 5+1 játékos tartózkodhat egyszerre. SOCCA-s szabály az is, hogy döntetlen esetén a játékosok nem büntetőt rúgnak, hanem félpályáról vezetik a kapusra a labdát, amely sokkal érdekesebbé teszi az ilyen párbajokat.

– A XV. Dalnoki Emléktornát a szomszédos XVI. kerületben, az Ikarus BSE Bátony utcai sporttelepén rendeztük – mesélte Simon Péter –, így sok pesti csapatot fogadhattunk, ráadásul a gyerekek mérkőzéseit a szülők is élőben élvezhették.
A két korosztályban, U10-ben és U12-ben meghirdetett tornán összesen 17 csapat és 170 gyerek vett részt. Ez még úgy is nagy szám, hogy a vírushelyzet miatt akadt néhány lemondás. A kisebbeknél nagyon erős mezőny gyűlt össze, és a profi akadémiák vetélkedéséből a Vasas Kubala László Akadémia csapata került ki győztesen.
A Dalnoki számára ebben a korosztályban jelenleg még csak a tisztes helytállás volt a cél, amelynek eleget is tettek, a nagyobbaknál azonban majdnem összejött a győzelem is a kerületi csapat számára. A körmérkőzéses tornán végül gól­aránnyal szorultak a győztes Lepsény mögé. A tornán a győzteseknek és a helyezetteknek a névadó Fradi-legenda két gyermeke, Dalnoki Ildikó és ifjabb Dalnoki Jenő adták át az elismeréseket. Többek között a dalnokis Pachmann Olivérnek is, akit a torna legjobb játékosának választottak meg.
Az újpalotai egyesület szeptembertől újra beindította ovis programját. A Bánkút utcai pályán várják a focizni vágyó ovisokat. Ugyancsak szeptembertől indult volna U9-es és U13-as korosztályban a ­SOCCA-bajnokság is, ám ennek kezdetét a vírushelyzet miatt elhalasztották. Amennyiben ez a lebonyolításforma idén meghiúsulna, a klub szakmai vezetői megpróbálják majd az elmaradt játéklehetőséget hétvégi villámtornákkal pótolni.