Ez lesz az országgyűlési választások menetrendje

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) felkészült az országgyűlési választások lebonyolítására – közölte Pálffy Ilona, az NVI elnöke a sajtótájékoztatóján. Áder János köztársasági elnök  a parlamenti választások időpontját április 8-ára tűzte ki. 

 MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A választás menetrendje:

  • február 9-én kezdik a választásról szóló értesítők kiküldését, amelyet valamennyi magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár megkap, jelenlegi állás szerint 7 946 127 ember. A határon túli, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok száma 319 152. Jelenleg az összes választásra jogosult választópolgár száma 8 265 279.
  • február 17-én kezdődik a választási kampány.
  • február 19-e a jelöltállítás kezdete, egyéni jelöltek március 5-ig gyűjthetik az aláírásokat, az országos és nemzetiségi listák bejelentésének határideje március 6-a. 
  • március 23-ig a nemzetiségi választópolgárok regisztrálhatnak, ha nemzetiségük listájára szeretnének szavazni az országos pártlista helyett. A nemzetiségek – amennyiben elérik a szükséges szavazatszámot – kedvezményesen küldhetnek képviselőt az Országgyűlésbe
  • március 31-ig lehet jelentkezni a külképviseleti szavazásra. Növelték a külképviseletek számát, ahol a választópolgárok leadhatják szavazataikat. Új helyszín többek között Stuttgart, Düsseldorf, Manchester, San Francisco és Valletta (Málta). Várhatóan a voksolás előtt megnyílik az edinburghi külképviselet is.
  • április 6-a 16 óra a Magyarországon, de lakhelyüktől eltérő településen szavazók átjelentkezésének határideje.

Pálffy Ilona elmondta, többször tartottak informatikai próbát és fokozzák a biztonsági intézkedéseket, például csak e-személyi igazolvánnyal férhetnek hozzá a választási irodák munkatársai a választási rendszerhez. Az informatikai rendszer mindössze támogatja a választás eredményének megállapítását, azt továbbra is papíralapon állapítják meg a választási bizottságok.

A múlt héten megjelent az az igazságügyi miniszteri rendelet, amely átlagosan 70 százalékos tiszteletdíj-emelést biztosít a választásban résztvevő köztisztviselőknek – írta az MTI.

Comments are closed.