Évi kétmilliárd forint és megszünnének a CT- és MR-várólisták

Évente nagyjából kétmilliárd forintból szüntetnék meg a CT- és MR-várólistákat Budapesten a daganatgyanús megbetegedések esetében – mondta Karácsony Gergely főpolgármester.

A 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezése ügyében a kormánnyal kötött megállapodás értelmében ötvenmilliárd forintból javítanak a következő öt évben a budapesti egészségügyi ellátás “siralmas helyzetén”. A legfontosabb az, hogy ne kelljen várniuk CT-re és MR-re azoknak, akiknek daganatos megbetegedés gyanúja miatt van szükségük ilyen vizsgálatra – jelentette ki. Számításaik szerint erre nagyjából évi kétmilliárd forintra van szükség. Az egyeztetések megkezdődtek a kormánnyal, és reális az esély arra, hogy ebben meg is tudnak állapodni.

Karácsony Gergely közölte azt is, hogy összehangolt egészségpolitikát szeretnének elindítani, összefogva a kerületek által működtetett egészségügyi szolgáltatásokat. Havasi Gábor egészségpolitikai tanácsadója, momentumos fővárosi képviselő elmondta: jelenleg az előjegyzési lista két-három hónapos, és a kormánynak javasolt évi kétmilliárd forintos összeggel számításaik szerint hét nap alá tudnák csökkenteni a várakozást.

Az első évben csaknem nyolcmilliárd forintot fordítanak majd a kerületi egészségügyi fejlesztésekre. A fővárosiak érdekeinek képviseletében, a kormánnyal és a kerületekkel való párbeszéd elősegítésére megalakítják a Budapesti Egészségügyi Fórumot – jelentette be.

Közölte azt is, hogy csütörtökön jelent meg egy rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a főváros visszakapjon tízmilliárd forintot a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től.

Az is terv, hogy legalább ideiglenesen elzárják az autóforgalom elől a rakpartot. Olyan elképzelés azonban nincs, amely szerint ebben a ciklusban megszüntetnék a rakparton az autós közlekedést. A nyári hétvégenként szeretnék átadni a rakpartot a gyalogosoknak.

Frissítés: 

Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár közleményt adott ki január 18-án, amiben leírta, hogy pénteken Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együtt tárgyaltak Karácsony Gergely főpolgármesterrel és munkatársaival. Fontos kérdésekben állapodtak meg az egészségügy területén. Rögzítették, hogy ha szükséges, a beutaló kiállítása után hét napon belül legyen meg a CT- vagy MR-vizsgálat minden esetben, a vizsgálat után három napon belül pedig legyen vizsgálati végeredmény, diagnózis. A kormány száz százalékban biztosítja az ehhez szükséges kétmilliárdos költségvetési támogatást.

Megegyeztek abban is, hogy a kormány a központi költségvetésből idén összesen 10 milliárd forinttal támogatja a budapesti kerületek járóbeteg ellátási szolgáltatását, vizsgálatokat, gépek, eszközök beszerzését, rendelők építését, felújítását. “A megbeszéléseken egyenként, tételesen áttekintettük a kerületi igényeket és döntöttünk a források kerületek közötti megosztásáról” – írta az államtitkár.

A közleményben arról szó esett, hogy a szemétszállítással kapcsolatban elmondták Karácsony Gergelynek, a kormány fenn kívánja tartani az egységes, országos hulladékgazdálkodási rendszert, aminek az uniós követelmények, a gazdaságosság és a környezet védelme az oka. Ezt a feladatot országosan ellátó kukaholdingnak nincs tartozása a Fővárosi Közterület Fenntartó (FKF) vállalat felé. Hozzátette, 2019-re minden benyújtott számlát kifizetett a fővárosnak a cég.

Az utolsó 2019-es számlát az FKF még nem nyújtotta be, így a kukaholdingnak nincs jogszerű lehetősége fizetni. Abban is megegyeztek, hogy szakmai mederben keresik a megoldást: az FKF és a kukaholding vezetői minden kérdést tisztáznak, és ha cégvezetői szinten bármilyen véleménykülönbség van, akkor azt a cégvezetőkkel együtt közösen megvitatják.

Comments are closed.