Evés napi 8 órában

A 16/8 elnevezésű diéta az időszakos vagy szakaszos böjtölés egyik típusa. Napjaink kedvelt fogyókúrás módszerének egyébként számos változata ismert, ami közös bennük, hogy szigorúan meghatározott időtartamú étkezési, illetve étkezés nélküli periódusok váltogatják egymást.

A 16/8-as diéta esetén a nap 24 órájából egy 8 órás időtartamban történik a táplálékbevitel – a diéta összetételére való tekintet nélkül bármit lehet enni-inni –, a maradék 16 órában pedig csak kalóriamentes italok, így például víz, ízesítetlen tea, illetve cukormentes üdítők fogyaszthatóak.

– Az étrend előnye, hogy könnyen követhető, hiszen a szó szoros értelmében diétázásról nincs szó. Nem szükséges a kalóriabevitel számolgatása, nem helyez hangsúlyt sem a makro- (fehérje, szénhidrát, zsír), sem a mikrotápanyagok bevitelére, csupán csak az órát kell figyelni a megvalósításához – mondja Szabó Krisztina dietetikus.

Egyik hátránya viszont, hogy nem biztos a hatása. Ha igen, annak inkább az az oka, hogy a fogyókúrázó jó eséllyel kevesebb kalóriát visz be 8 óra alatt, mint 12 óra alatt (ha bele­gondolunk, az átlagember nagyjából reggel 7-8 és este 7-8 óra között étkezik).

A másik hátulütője pedig, ahogy arról már korábban esett szó, hogy a fogyás, illetve az elért testsúly hosszú távú megtartása céljából a dietetikusok kúrák helyett inkább az életmódváltást javasolják. Egy olyan étrend kialakítását, ami alkalmazkodik az egyén igényeihez és lehetőségeihez, évtizedeken keresztül fenntartható, és megfelel az egészséges táplálkozási ajánlásoknak. Tehát figyelembe veszi az élelmiszercsoportok megfelelő arányát, az egyén kalóriaszükségletét, a makro- és mikrotápanyagok bevitelét.

Ha valaki mégis szeretné kipróbálni ezt a fogyókúrás módszert, nagyon fontos, hogy előtte konzultáljon ke­zelő­orvosával – tanácsolja a ­szakember.

Comments are closed.