Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az event elmúlt.

Szüreti felvonulás Rákospalotán

2019. 09. 21. @ 13:00 - 18:00

Idén szeptember 21-én ismét megrendezik a szüret megünnepléséhez kapcsolódó, hagyományainkat felidéző mulatság és felvonulás, melyre mindenkit szeretettel meghív a Rákospalotai Örökségünk Egyesület.

Az eredeti szokás szerint a mulatságot a főcsikós vezetésével a csikósok és a betyárok a csikóslányok összegyűjtésével kezdik. Mikor minden lány megérkezett a Karácsony Benő parkba, a legények elindulnak a főcsikóslányért és a bírópárért, hiszen Ők a legfontosabb szereplői ennek a napnak.

Eközben a parkban 13 órától színes programokkal várják az érdeklődőket. Kézműves foglalkozás és pónikocsikázás mellett a színpadon fellépnek Toldi Csaba nótaénekes és a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes a Fix-Stimm zenekar kíséretében.

A bíró pár Varga László és kedves felesége Varga-Fehér Szilvia, akik a korábbi években többször is főcsikósként vezették e felvonulás menetét. Főcsikós párunk idén a fiatala szevezőket képviselő fiatal pár Veperdi Anna és Paréj Gábor. Megérkezésüket követően kezdődik a csikósok tánca. 16 órakor indul a felvonulás az „öregfalu” utcáin lóháton, fiákerekkel és fogatokkal. A hagyománynak megfelelően alakul a felvonulás sorrendje: lovasok, főcsikós pár, bíró pár, majd őket követik a fogatokon népviseletbe öltözött csikóslányok, csikósok, menyecskék. A muzsikát a mogyoródi Hangya banda szolgáltatja.

Felvonulás útvonala:  Karácsony Benő park – Fő út – Petőfi u. – Kisfaludy u. – Kazinczy u. – Régifóti út – Rákosmező utca – Nagysándor J. u. – Cserba E. u. – Mátyás u. – Szentmihályi út – Vécsey u. – Rákosmező u. – Telek u. – Aporháza u. – Mátyás u. – Rákosmező u. – Zrínyi u. – Aporháza u. –  Régifóti út – Kossuth u.- Csobogós u. – Közvágóhíd u. – Benkő I. u. – Szántóföld út – Napközistábor

Részletek

Dátum:
2019. 09. 21.
Időpont:
13:00 - 18:00
Esemény Tags:
, ,

Helyszín

Karácsony Benő park
Karácsony Benő park
Budapest,
+ Google Térkép