Evangélikus templom 1855-ből

Ha egy csoda folytán visszarepülnénk az időben, és a 164 évvel ezelőtti Rákospalotán találnánk magunkat, a jelenlegi Juhos utcai evangélikus templom épületét ismerősként üdvözölhetnénk.

Rákospalota régi középpontjában, a korabeli Beniczky, a mai Juhos utcában 1855-ben kezdték építeni a templomot a gróf Károlyi Istvántól ajándékba kapott telken, és még ebben az évben el is készült. Már a XVIII. században is éltek evangélikusok a településen, de eleinte a csömöri, majd a fóti gyülekezethez tartoztak. A gyülekezet fejlődött, például iskolát (1793), majd haranglábat (1805) építettek – olvasható a rakospalota.lutheran.hu weboldalon.
Bár 1844-ben elhatározták, hogy felépítenek egy templomot, a szabadságharc leverése után korlátozták az egyházak szabad önrendelkezési jogát is, így 11 évet várniuk kellett. A korabeli sajtóban nem sok hírt találtunk az épületről, egy korabeli jegyzőkönyvben viszont így írnak az épületről: „Hossza kilenc öl, szélessége öt öl, négy-négy ablak van oldalt, fala fehér, a templom cseréppel, a torony zsindellyel fedett. Belül három pad van a torony alatt, két sorjában huszonnégy pad a templomban, van még két oldalpad és egy a lelkész részére. A bejárattal szemben van az oltár, ez téglából épült és égszínűre festett. Előtte félkörben fából készült s vörösre festett sorompó van, ennek közepén a keresztelőmedence. Az oltár fölött, vele egybeépítve van a szószék, rajta a Tízparancsolat. A templom bejárata fölött egy márványtáblát helyeztek el a következő felirattal: »Isten imádására«”.
A templom a mai napig működik, ősztől tavaszig itt tartják istentiszteleteiket a helyi evangélikusok.

Comments are closed.