Év eleji hóvirágok

A január egyik legszebb virága a hóvirág, melyről kevesen tudják, hogy kiskertekben is nevelhető, persze nem a védett fajok, hanem a kertészetekben kapható változatok.
Magyarországon a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, de találkozni redőslevelű és pompás hóvirággal is, ezek mindegyike védettséget élvez, vagyis leszakítani őket nem szabad!  A kertben tartható hóvirágok hagymáit kora ősszel kell elültetni a kertben, vagy egy cserépben.
Az elültetett hagymákat az első hajtások kibújásáig sötét, hűvös helyen kell tartani, ezután világosabb területre telepíteni, ügyelve arra, hogy a növény a hideget szereti, ezért a balkonon vagy a külső ablakpárkányon fogja jól érezni magát.
Kiültetéskor lombok alatti félárnyékos helyet válasszunk neki, amelyet pár hónap múlva már virágzással fog meghálálni. A későbbiekben öntözni sem szükséges a növényt, hiszen a hagymák minden tápanyagot tartalmaznak.
A hóvirág májusban visszahúzódik a földbe, és csak a következő ősszel indulnak meg újra a hajtások. A kerti hóvirágok pár éven belül nagy, összefüggő telepet fognak alkotni!

Comments are closed.