Essünk túl rajta!

Az Esések Iskolája magyar ötletből született és saját módszertana van. A közelmúltban az EMMI és a Magyar Szabadidősport Szövetség támogatásával megismertették 52 idősek klubjában az Esések Iskolája Egyesület SeniorEsésTan programját. Így juthatott el  a XV. kerületbe is ez a sokak számára hatékony balesetmegelőző mozgás. Dobrotka Bélával, az iskola vezetőedzőjével, aki hazai és nemzetközi sportsikerekkel is büszkélkedhet, többek között arról beszélgettünk, mi keltette életre, a mára oly népszerű iskolát.

Forrás: Esések iskolája

Forrás: Esések iskolája

– Milyen célból honosította meg ezt a módszert?

– Az elesést nem lehet megelőzni, de az abból származó külső és belső zúzódásokat, töréseket vagy akár haláleseteket, igen. Az eséstant emiatt emeltem ki a küzdősportokból és dolgoztam ki saját módszertant. Ma már a második szakemberképző akkreditációval büszkélkedhet az iskola, továbbá az Esések Iskolája – Dobrotka Módszertant is levédettem.

– Hogyan képzeljük el a tanórákat?

– Saját eszközeinkkel, helyszíni oktatást tartunk időseknek vagy idősekkel foglalkozó szakembereknek. Idősek részére a SeniorEsésTan nyújt megoldást, amit a RehabEsésTannal ötvöztem, hiszen náluk hasonló tünetek figyelhetők meg, mint azoknál, akik valamilyen fogyatékossággal születettek. Egyszóval időskorban felléphetnek látás-, hallászavarok, illetve mentális problémák. Az évek múlásával ráadásul gyógyszereket is szedünk, amik újabb rizikófaktorok az életünkben, így a figyelmünk, mozgásunk is módosulhat.

-A Dobrotka Módszer nagy eredménye, hogy a szépkorúak pár alkalom alatt elsajátíthatják a számukra fontos alapeséseket. Ilyen a csúsztatott esés előre, hátra, oldalra és a combnyaktörés ellen kidolgozott kiforduló esés. A reflexek és az agyféltekék harmonizálását a sajátos módszerrel 3-5 percen belül hatékonyan elvégezhetjük. Ezek a rövid- és hosszú távú memóriába rögzülnek, de érdemes évente egy frissítésre járni, már csak a jó társaság miatt is.

– Mi a helyzet a fiatalabb korosztállyal?

– A korai fejlesztéstől az időskorig vannak egyéni és csoportos foglalkozásaink. Mindemellett a különböző sportágakhoz egyéni és specifikus megoldást is kidolgozunk a rizikós ütközésekből származó sérülések, balesetek megelőzésére.

Bővebb információ: esesekiskolaja.hu

Comments are closed.