Esős megemlékezés

A Batthyány Emlékkertbe tervezték, ám a rossz időjárás a szomszédos Kossuth Lajos Általános Iskola aulájába kényszerítette az idei október 6-i önkormányzati megemlékezés  részvevőit. Szerencsére a főszereplők, a Kossuth iskola kisdiákjai a változás ellenére is szép ünnepséggel emlékeztek meg a vértanúkról.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

–  A gyerekek azok, akik tovább viszik a magyar történelem legfontosabb eseményeit – mondta Hajdu László polgármester az ünnepség végén. – Kossuth Lajos születésének 200. évfordulója alkalmából 2002-ben létesítettük a Batthyány Emlékkertet, melyben fákat ültettünk, díszköveket helyeztünk el. Nem véletlen, hogy itt épült meg a park, hisz nemcsak az iskolát, hanem a mellette futó utat is Kossuth Lajosról nevezték el.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A polgármester kiemelte, hogy Rákospalotának komoly szerepe volt az 1848-49-es eseményekben. Kossuth felhívására ötvenfős lovas bandériumot állítottak ki, mely részt vett a hadi eseményekben, a tábornokok kivégzésének napján pedig az emberek gyertyákat helyeztek az ablakokba. Nem mellesleg Kossuth Ferenc, a kormányzó fia a rákospalotai evangélikus közösség gondnoka volt. Részben ezért, illetve a település forradalom iránti lojalitása miatt Rákospalotán állították fel Kossuth Lajos első hazai kőszobrát.

Az idei október 6-i ünnepség végül a Battyhány Emlékkertben fejeződött be, ahol a résztvevők koszorúkat helyeztek el. De ezzel még nem értek véget a megemlékezések, a kivégzett aradi tábornokok nevét viselő kerületi utcákban is megkoszorúzták az emléktáblákat. A kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat az örmény származású Kiss Ernő altábornagy emléktáblájánál tartott megemlékezést.

Comments are closed.